Känd naturreporter har gått bort

En veteran bland naturreportrarna, Nils Linnman, har avlidit. Redan på 60-talet blev han rikskänd via TV:s program Korsnäsgården, där han medverkade i 20 år. Men den långa karriären som naturjournalist, började på radion.
I en berömd inspelning 1946 från Stora Karlsö hissas Linnman i båtsmanstol vid kliporna för att titta på sillgrisslornas bon. – Nu snurrar det runt med en väldig fart här. Jag börjar väl kanske bli yr i huvudet. Det var fan vad det går runt. Slaka inte efter på mikrofonlinan, håll den sträckt, fira ner mig så fort ni kan för jag håller på att bli alldeles yr i huvudet. Det här lär ha varit dom första svordomarna i radions historia. Annars var Linnman snarare känd för ett välartikulerad och sansat språk. Det sades att han bildade en ny radiostil utan, skrivna manus.'' Naturen fick tala för sig själv'' som Linnman uttryckte det. Det började på Radiotjänst 1945 med en lång rad naturprogram, till exempel Gökotta, kvart över sex varje lördagmorron. Sen blev han ''Nisse'' med hela svenska folket i TV:s naturprogram Korsnäsgården där han medverkade i tjugo år fram till 1980. Han väckte det svenska folkets naturintresse, brukar det sägas om Linnman. Han var i bästa bemärkelse, en folkbildare och opinionsbildare i naturvårdsfrågor. Nisse Linnman hade en styrka och integritet även i andra avseenden. Han erkände att han efter 35 år på Sveriges Radio fått allt svårare problem med alkoholen. Han slutade själv helt att dricka och startade med en kollega en sorts hjälpverksamhet för andra radio- och TV-journalister med alkoholproblem.
Lars Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista