Fredsförhandlingar för Darfur hotas

Fredsförhandlingarna om Darfur den 27 oktober är allvarligt hotade om inte samtliga parter dyker upp till förhandlingsbordet och om inte upptrappningen av våldet som har skett under den senaste tiden upphör. Det säger FN:s medlare i Sudan Jan Eliasson efter ett möte i Khartoum på torsdagen.

– Det är ju en bräcklig situation nu. Vi har ökade stridigheter på marken som vi måste få ned våldsnivån på, säger Jan Eliasson.

– Sedan har vi det här nervspelet mellan deltagarna i förhandlingarna. Men vi vill ju inte svaja på detta, vi vill ju nästan tvinga fram ett eld upphör, och tvinga fram en vändning i den här onda cirkeln.

Båda sidor mobiliserar
Fredsförhandlingarna är allvarligt hotade om det inte blir ett slut på den upptrappning av våldet som vi har sett den senaste tiden, säger Jan Eliasson. Både Sudans nationella armé och rebellgrupperna mobiliserar.

Attacken mot den afrikanska unionens fredsbevarande styrkor för en och en halv vecka sedan är bara ett av flera hot mot fredsförhandlingarna i Libyen 27 oktober.

Nu vill Jan Eliasson försöka tvinga fram ett eld upphör.

– Vi har sagt väldigt skarpt är att vi förväntar oss att alla parter iakttar återhållsamhet, att att den onda cirkeln av våld måste brytas och att vi vid förhandlingarna 27 oktober tänker försöka att få till stånd en överenskommelse om ett eld upphör, eller ett upphörande av fientligheterna. Ett skriftligt åtagande som kanske till och med får stöd av FN:s säkerhetsråd och Afrikanska Unionens freds- och säkerhetsråd.

Uteblivna rebeller största hotet
SLA-rebellerna och dess ledare Abdel Wahed har länge sagt att att man inte tänker dyka upp till förhandlingarna och att man inte heller tänker skicka någon annan representant.

Det är det största hotet mot fredsförhandlingarna. Men nu sätter medlarna till alla klutar för att uppmana samtliga att ta chansen till att medverka till framgångsrika samtal.

Idag kom också beskedet att det största regeringspartiet från södra Sudan, SPLM, avbryter samarbetet med regeringen eftersom man inte anser att nordsidan har uppfyllt sin del av fredsavtalet för södra Sudan från 2005.

Förebild för fredlig lösning
Freden i södra Sudan har setts som en förebild för en fredlig lösning för Darfur. En ny konflikt här skulle komplicera hela den övriga processen.

– De har ju praktiskt taget en regeringskris då. Så problemen är många, det ska man inte förneka, säger Jan Eliasson.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se