"Vi måste kompenseras för kärnavfall"

De två kommuner som kan få slutförvaret för kärnavfall kräver kompensation för det i form av satsning på forskning och infrastruktur. Kommunerna Oskarshamn och Östhammar för fram kraven i en skrivelse till Svensk kärnbränslehantering.

Om två år ska Svensk kärnbränslehantering. SKB, lämna sin ansökan om var man vill lägga slutförvaret för det svenska kärnavfallet, Oskarshamn eller Östhammar.

Nu kräver de två kommunerna i en skrivelse till SKB att man ska få kompensation för sitt arbete med slutförvaret genom nya satsningar för framtiden.

Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammar och hans kollega Peter Wretlund i Oskarshamn är eniga om kraven på SKB. De vill också att regeringen visar ett större engageman för frågan.

Jacob Spangenberg menar att de två kommunerna tar på sig hela Sveriges problem med avfallet.

– Vi, båda kommuner, tar ett väldigt stort ansvar för en i första hand nationell process.

Under fem år har det pågått provborrningar i de båda kommunerna för att undersöka bergets beskaffenhet. Provborrningarna blir slutförda under nästa vår och ska sedan utvärderas.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".