Kraftig tillväxt efter Nobels fredspris

Grameen bank i Bangladesh som fick fredspriset förra året växer med en väldig kraft. Banken ger små lån till fattiga, framförallt kvinnor. Efter Nobelpriset är uppmärksamheten och intresset för våra projekt enormt, säger vice vd:n i banken Dipal Chandra Barua.

– Många besöker oss och våra anställda reser till en rad länder för att starta projekt med lån, säger Dipal Chandra Barua från Bangladesh på ett besök i Stockholm.

Anställer 700 per månad
Han ger en väl inövad powerpoint-presentation på en konferens. Grameen bank anställer 700 personer i månaden nu, och har precis öppnat ett nytt kontor i New York där vi hjälper fattiga i staden med lån, säger bankens vice vd.

– Vi är stolta att vi kan hjälpa till i andra länder, säger han. Banken som etablerades på 1970-talet växer av egen kraft men fredspriset förra året bidrar till efterfrågan och har öppnat nya dörrar.

Bankens utlandsavdelning har växt det här året i takt med ett ökat intresse från bland annat regeringar i Afrika, berättar vice vd:n. Grameens koncern arbetar också med miljövänliga energiprojekt.

Stjäl tid
Nästa år räknar vi med att installera 100 000 nya solenergisystem, lika många som vi installerat på landsbygden i Bangladesh under tio år, säger han.

– Trots all uppmuntran och inspiration är det också lite jobbigt att vi måste resa runt så mycket och prata efter fredspriset. Det gör att vi har mindre tid till kvalitet, säger Dipal Chandra Barua.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".