Nya regler hotar sammanslagning av a-kassor

De nya a-kassereglerna som införs den första juli nästa år slår hårt mot a-kassor med hög arbetslöshet. De gör det också svårare för kassorna slå sig samman för att sänka avgifterna. Det skriver LO-tidningen i dag, fredag.

Anna-Lena Lundh är kasseföreståndare på Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa.

– Det kan ju göra att det blir svårt för vissa a-kassor att kunna gå ihop med andra a-kassor, eftersom avgifterna är alldeles för olika. En del har för höga avgifter och en del har så pass låg att de inte ser någon vinst att gå ihop med en kassa med hög avgift, säger Anna-Lena Lundh.

Medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa kommer att få höjd avgift nästa sommar.

Talas om sammanslagningar
Ytterligare sju andra a-kassor höjer, resterande 27 sänker sina medlemsavgifter när regeringen låter varje a-kassa i större utsträckning än idag betala för sina egna arbetslösa.

Nu talas det om sammanslagningar mellan a-kassor som ett sätt att jämna ut skillnaderna i avgifterna. På LO bland annat skissar man på en jättekassa.

– Det skulle absolut bli bättre för våra medlemmar som idag betalar en hög avgift, och enligt regeringens förslag kommer att betala den högsta avgiften. Jag ser det som positivt om vi skulle få en gemensam LO-kassa. Det skulle gynna våra medlemmar, säger Anna-Lena Lundh.

Även Anders Bergström på Kommunal, som utreder en gemensam LO-kassa, säger till Ekot att stora skillnader i avgift kan sätta käppar i hjulen.

”Svårt motivera höjning”
En a-kassa som kommer att få en stor sänkning nästa år är Elektrikernas. Lars Inge Hallberg är föreståndare där, och han tror på idén med en gemensam kassa men också han ser samma problem.

– Om vi nu ponerar att vi skulle gå ihop med en kassa som har väldigt höga avgifter, då är det naturligtvis svårt för mig att övertyga våra medlemmar om att vi ska höja vår avgift x antal kronor för att vi ska gå ihop, säger Lars Inge Hallberg.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista