Frusna bidrag efter biståndsgranskning

Flera av Sidas samarbetsorganisationer står nu utan stöd efter Riksrevisionens kritiska granskning av biståndsprojekt i Afrika. Och trots att organisationer, utan att få se Riksrevisionens underlag, hävdar sin oskuld är utbetalningar frysta och nya ansökningar bordlagda.

Inger Björk, generalsekreterare vid Forum Syd, som är en ramorganisation under Sida, säger att det kommer vara så tills att Sida är klar med sin egen revision.

– Det är ett rimligt förfarande att vi gör så, för det här ska ju ske väldigt snabbt, säger Inger Björk.

I Riksrevisionens rapport som kom förra veckan pekade man på allvarliga fel i 10 av 15 utav Sidas biståndsprojekt i fyra afrikanska länder. Flera organisationer är förvånade och vill veta exakt vad de gjort för fel.

Fryser utbetalningar
Fram till tills att Sida själva granskat projekten har man beslutat att frysa de utbetalningar som fortfarande sker och bordlägga de nya ansökningar som kommit in från de berörda organisationerna.

Enligt Inger Björk handlar det bland annat om Centerkvinnornas arbete med fattiga kvinnor i Namibia, och om Tandalaföreningens arbete med att organisera lärare och elever i ett tjugotal afrikanska byar. 

Safina, som med sitt projekt AAA, Action Against Aids, sprider information om sjukdomarna hiv och aids i Tanzania, är enligt ett uttalande på sin hemsida orolig över sitt projekts framtid.

”Det som har hänt är förödande för Safina och AAA-projektets framtid. Vi är självklart oroliga över att vi, även om alla uppgifter om Safina är felaktiga, inte ska kunna tvätta bort den smutsiga stämpel vi fått.”

Hoppas på snabb revision
Enligt Inger Björk vid Forum Syd är det många som berörs av Sidas egna revision och hon hoppas därför att den blir klar snabbt.

– Vår förhoppning är ju att den här nya revisionen ska vara klar i allafall senast i slutet av november, säger Inger Björk.

Men enligt Magnus Lindell, avdelningschef vid Sida, kommer det att ta tid.

– Problemet är att det här innebär att vi måste skicka ut ett team till de här fyra afrikanska länderna, de måste besöka de här projekten, och det kommer att ta sin tid. Jag hoppas att vi ska kunna ha det här redan i december. Men jag är lite osäker om det är möjligt att få ett slutgiltigt resultat så snabbt, säger Magnus Lindell.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".