Dödsskjutningen splittrar Rödeby

Stämningen i Rödeby där en pojke för en vecka sedan sköts till döds är spänd. Samhället är uppdelat mellan dem som står nära den 50-årige mannen som sköt, och dem som står nära den döde pojken.

Bland vissa är förståelsen för pappan som dödade den 15-årige pojken stor. Flera dagar den här veckan har Rödebyskolans personal fått plocka ner lappar från skolan där det stått bland annat ”Skjut en mopedist till”.

Göran Eliasson är rektor på skolan.

– Det är klart att jag läser de här lapparna med bestörtning, för det är inte alls det vi behöver nu, säger Göran Eliasson.

– Jag märker bland våra ungdomar att de är beredda att gräva ned stridsyxan, om vi nu ska använda det uttrycket, och i stället sträcka ut handen och få det till en nystart. Att då mötas av sådana lappar, det känns tragiskt, skulle jag vilja säga.

Samhälle i chock
Sedan en 15-årig pojke sköts ihjäl av en 50-årig man för en vecka sedan i Rödeby har samhället befunnit sig i chock. Känslorna har tagit sig olika uttryck.

Pojken som sköts ihjäl har i vissa grupper fått nästan en hjältestatus, och det har funnits de som talat om upprätta hans heder genom hämnd.

Men det finns också de som ger den 50-årige mannen stöd, bland annat genom att sätta upp lapparna på skolan.

– Jag tror att det är ett utfall av någon individ som själv inte mår så bra kanske och behöver stöttning, och visar sin frustration genom att sätta upp sådana lappar, säger Göran Eliasson..

Ljus och blommor
Det finns även andra exempel. På den plats där eleverna på skolan tänt ljus och satt ut blommor för att hedra sin döde kompis, hittades en tårta som någon satt dit för att fira.

Lennart Nilsson är chef i socialtjästens fältgrupp i Karlskrona. De har förstärkt insatserna i Rödeby så att det är fältassistenter på plats varje kväll.

– Jag har en känsla av, och det är också den information jag fått från mina kolleger, att det är ganska laddat just nu. Olika känslor träder fram i olika grupperingar beroende på vilken grupp man tar ställning till. En del har kanske svårt att hantera känslorna, de ger uttryck till exempel i flygblad och annat.

Lennart Nilsson säger att samhället har blivit uppdelat i dem som sympatiserar med 50-åringens familj och dem som sympatiserar med 15-åringens familj.

Obehagliga hot
Många av de ungdomar Ekot pratar med i Rödeby säger att de tycker att hoten mot mopedister är obehagliga. Eftersom det är svårt att identifiera den som kör mopeden bakom hjälmen blir hoten riktade mot alla.

Hoten är polisanmälda. Thomas Pärlklo är tillförordnad chef för kriminalunderrättelsetjänsten på Blekingepolisen.

– Uppför man sig på ett normalt sätt och finns i Rödeby så tycker jag inte att man ska behöva känna sig rädd på något sätt. Vi finns där från polisen, det finns andra vuxna, det finns skolpersonal där. Uppträder man på ett moget och balanserat sätt så ska man inte behöva känna sig rädd i Rödeby, säger Thomas Pärlklo.

Johanna Sjöwall
johanna.sjowall@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".