Börsåret det näst sämsta hittills

Stockholmsbörsen slutade på årets sista handelsdag med en liten uppgång, +0,5 procent, men det är sannerligen inte uppgångarna som har utmärkt börsåret 2002.
Det är knappt att ens ett pianos tangenter räcker till när man gör om årets börskurva till toner. Under hela 1900-talet var det bara en gång som man hade behövt gå ner ytterligare en bit bland bastangenterna och det var depressionsåret 1931. Då föll Stockholmsbörsen mer än de omkring 37 procent som börsfallet blir i år. Tredje året med fallande kurs Dessutom blev 2002 det tredje året i rad med fallande börs och det finns flera skäl till det, säger Thomas Lindberg, aktiestrateg på Öhman Fondkommission. – Nummer ett är förstås att konjunkturavmattningen, både globalt och i USA, inte fullt ut under 2001 och 2002 hade satt sig i aktiekurserna, säger han. Det fanns fortfarande värderingsjusteringar att genomföra. Företagens information osäker Men det som också bidrar till börsfallet är enligt Thomas Lindberg osäkerheten om det efter Enron och WorldComskandalerna längre går att lita på den information som företagen ger. Det hotande Irakkriget har också påverkat börserna negativt. Att Stockholmbörsen tillhör de sämsta i världen i år hänger naturligtvis ihop med att de för Sverige viktiga IT- och telekombranscherna är årets verkliga förlorare. Bara Ericssonaktien har i år gått ner med omkring 85 procent. Många tror på uppgång 2003 De flesta analytiker tror att börsen vänder uppåt nästa år, men fortsatt osäkerhet när det gäller Irak kan få kurserna att falla ytterligare, tror Thomas Lindberg. – Då kommer vi i det läge, som jag tror att alla kände under det tredje kvartalet i år, att det är risk för att vi kommer i en sådan ond cirkel att den dåliga börsen smittar av sig ytterligare på konsumenter och företag, på den verkliga ekonomin, säger Thomas Lindberg.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista