Mängder av illegala vapen i Finland

Finland har under julhelgen och mellandagarna skakats av flera allvarliga våldsdåd där skjutvapen har använts. Fem personer har dött och flera har skadats. Regeringen överväger nu åtgärder för att komma åt de illegala vapen som finns i Finland i dag.
I Mäntsäla bråkar tre personer på en pizzeria. Sen går en av dem hem och hämtar ett hagelgevär och när de andra två går ut från pizzerian dödar han dem. Han hotar också polisen och kan gripas först när polisen har skjutit honom i benet. Blev utkastad från krogen I Sotkamo blir en man utkastad från krogen. Också han går hem och hämtar en pistol. Han försöker komma in på krogen igen men blir nekad och då skjuter han de båda dörrvakterna. En av dem dör, den andre klarar sig. I Pankakoski skjuter en man först sin flickvän och sedan sig själv. Båda dör. Sköt flickvännen i knät I Uleåborg skjuts en man i ett köpcenter. Han klarar sig men med allvarliga skador. I Kouvola skjuter en man sin flickvän i knät med ett hagelgevär. Hon får allvarliga skador. I Tammerfors skjuter en man inne i familjens lägenhet. Ingen skadas. Det här är facit hittills av jul- och mellandagsfirandet i Finland. Det är ett facit som oroar inrikesminister Ville Itälä. Han vill nu göra någonting åt den stora mängden illegala vapen som finns i Finland där man fortfarande hittar vapen från andra världskriget hemma hos folk. Kommer från öst Men flest illegala vapen kommer från vapenstölder och smuggling organiserad av brottsligheten främst från det forna Sovjet. Ryska och estniska ligor har delat upp Finland mellan sig och styr vapen-, knark- och kvinnohandeln inom sina respektive områden. Ett av inrikesminister Itäläs förslag är att låta folk lämna vapen till polisen utan att de skall riskera något straff för det. Det kanske till och med kan bli en liten belöning. Itälä utesluter inte heller regelrätta husundersökningar för att få tag på de tiotusentals, ja kanske hundratusentals illegala vapen som finns i Finland i dag.
Christer Fridén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista