Kina uttalar kritik mot Burmas junta

Kina har för första gången gått med på att uttala kritik mot Burmas militärjunta i det uttalande som FN:s säkerhetsråd enhälligt antog på torsdagskvällen. Nu är förhoppningen att Burmas regim ska reagera eftersom den tidigare alltid kunnat räkna med Kinas fulla stöd i FN.

– Jag tror det här framförallt spelar roll för regeringen i Burma, för nu står helt klart att den står isolerad i världen.

Så förhoppningsfullt uttryckte sig den brittiske FN-ambassadören John Sawers efter att FN:s säkerhetsråd för första gången lyckats få med sig Kina på ett kritiskt uttalande mot regimen i Burma.

Hade velat använda skarpare ord
Även om Storbritannien, Frankrike och USA hade velat använda skarpare formuleringar så var man noga med att betona vikten av Kinas något ändrade inställning.

USA:s FN-ambassadör Zalmay Khalilzad sa också att det är vad som händer nu i Burma som är det avgörande, inte uttalandet i sig.

Det enhälliga budskapet till Burmas regering, som alltså är så långt som FN kan komma i nuläget i den här frågan, är att säkerhetsrådet mycket djupt beklagar det våld som användes mot demonstranterna i Burma.

Det innehöll också uppmaningar om, dock inte det skarpare uttrycket krav på, att Burma ska frige alla politiska fångar och inleda en dialog med oppositionsledaren Aung San Suu Kyi. Det avslutades med att konstatera att säkerhetsrådet fortsätter att hålla greppet om Burmafrågan.

Nytt möte med juntaledningen
Det innebär konkret att FN-sändebudet Ibrahim Gambari inom kort ska träffa den burmesiska juntaledningen igen och ännu en gång återrapportera till säkerhetsrådet vilka svar han får från den burmesiska ledningen på säkerhetsrådets uppmaningar.

Om de inte följs, då är förstås frågan om Kina är berett att gå med på hårdare tag mot grannarna i Burma, en fråga som dock den kinesiske representanten på dagens möte Liu Zhenmin skickligt undvek att svara på under den efterföljande presskonferensen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se