Sjudubbling av beslag av tabletter från Baltikum

Det är framför allt från de tre baltiska länderna som en stor del av den insmugglande narkotikan kommer ifrån. En granskning som Ekot har gjort av beslagen av tabletter som sömnmedlet Rohypnol, visar att betydligt mer än hälften av beslagen fram till och med november, kommer från Baltikum.
– Här bakom höger framstänkskärm tog vi upp ett hål för vi hade sett inifrån panelen att det låg piller. Vi hackade upp plåten och så kom vi åt ett utrymme som normalt sett rymmer värmepaketet. Det hade man då tagit ut och placerat in 38 000 kapslar Rohypnol i stället. Rolf Holmgren visar det som en gång var en gömma för Rohypnoltabletter. Upptäckten gjordes i Nynäshamn för en månad sen men sen flyttades bilen hit till den stora undersökningshallen i Frihamnen i Stockholm där bilar och lastbilar granskas i minsta detalj i jakten på smuggelvaror. Mycket Rohypnol På ett år har smugglingen av tabletter från Baltikum ökat med hela 700 procent till Sverige på ett år till 535 000 tabletter fram till och med november, framförallt är det sömntabletter Rohypnol det handlar om. Insmugglingen av sömntabletterna till Sverige kommer till långt mer än hälften från ett baltiskt land. Inne i tullens undersökningshall i Frihamnen går Rafael Savelinski runt med en liten hammare och knackar på en bil som hissats upp i luften när den undersöks. Vad lyssnar du efter när du knackar? – Det är eventuella utrymmen som är dolda och fyllda då låter det inte som en tom tunna utan som en fylld tunna, äsger han. Vad säger du om året? – Det har varit väldigt bra för oss i Tullverket det känns bra för oss i Mälardalen. Är det så att det bara väller in narkotika och Rohypnol i Sverige? – Det tyder på att den organiserade brottsligheten i öst ökar men det måste också finnas mottagare i Sverige som kan sprida det vidare, säger han. Nya tullare mer effektiva Att beslagen av narkotika och tabletter som Rohypnol ökat så pass kraftigt beror alltså inte bara på att smugglingen ökat. Det finns fler andra orsaker också som att nya tullare anställts som Rafael Savelinski. De nya tullarna är intresserade av att lära, ofta unga och ambitiösa. Det här en sak som ligger bakom ökningen. Ingen har koll på det som slipper igenom Men ingen vet egentligen hur mycket som faktiskt slinker förbi tullarnas ögon. Det säger Jonas Larsen, sektionschef vid tullen i Mälardalen. – Hur mycket som kommer in är svårt att svara på men det verkar som att vi lyckats täppa till ganska bra för att många beslag i Norge tyder på att de baltiska resenärerna tar långa vägen runt för att undvika nålsögat som det blir då en färja kommer in, säger han.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".