Skådeprocesser mot oppositionen i Turkmenistan

I den tidigare sovjetrepubliken Turkmenistan i Centralasien har en rad ledande oppositionspolitiker i dag dömts till livstids fängelse för påstått mordförsök på presidenten. Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE varnar nu för skådeprocesser.
Allt går tillbaka till vad som eventuellt hände den 25 november i höstas. Enligt myndigheterna blev då president Nijazovs bilkortege utsatt för beskjutning, presidenten själv klarade sig utan skråmor men fyra livvakter ska ha skadats men det finns ingen oberoende bekräftelse på att ett verkligt attentat egentligen inträffat. Familjen åker också in Efter detta har i varje fall uppemot 50 olika oppositionspolitiker arresterats, ofta tillsammans med familjemedlemmar, inklusive en före detta vice premiärminister och en tidigare centralbankschef. Kritiker hävdar att president Nijasov satt igång en planerad häxjakt på oppositionen. För omvärlden är det svårt att veta vad som pågår men vad som är oomtvistat är att Nijazov förestår en hårdhänt diktatur, han har styrt Turkmenistan sen 1985 och han har utvecklat en oerhörd personkult, där till och med månader döps om till hans ära. Prisar presidenten med robotröst Den senaste i raden att erkänna sina brott i tv var förre utrikesministern Boris Shikhmuradov med en robotlik röst bad han om förlåtelse, han sa att oppositionen använde narkotika och naturligtvis att de var ute efter att döda presidenten. Han prisade också Nijazov och sa att han var en skänk från ovan för det turkmenska folket. Fattigt men mycket gas Turkmenistan, på gränsen till Iran och Afghanistan, är mycket fattigt men har oerhörda gasfyndigheter. Turkmenistan engagerades av USA i kriget mot talibanerna och Nijazovs ställning har i och med det stärkts. Liknar Moskvarättegångarna Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE har varnat för att det som sker har påtagliga likheter med Moskvarättegangarna på 30-talet då höga sovjetiska kommunistledare erkände monstruösa brott mot Stalin för att sen avrättas. Vanliga medborgare i Turkmenistan har också i tv begärt dödsstraff för de nu arresterade oppositionspolitikerna. Men president Nijazov var något mildare, igår dömde landets högsta domstol de fem ledande bland de åtalade till 25 års fängelse, det Nijazov-lojala parlamentet skärpte sen straffet till livstids fängelse.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista