Växande vargstam river fler får

Antalet vargdödade får har mer än fördubblats under 2002 jämfört med i fjol, rapporterar forskare från viltskadecenter på Grimsö forskningsstation. Under det gångna året har mellan två och trehundra får dödats av varg och för första gången på tio år sa Naturvårdsverket ja till skyddsjakt på två vargar.
Men i norr är problemet istället att vargen angriper renar, och att fler får dödats i år är inte den främsta orsaken till att vargen är så omtvistad, säger Jens Carlsson som är doktorand på Grimsö: Beror på fler vargar Det är inte vargdödade får som är det största problemet i relationen mellan människa och varg. Åtminstone inte i Sveriges kärnområden för varg, det vill säga Dalarna, Värmland och Örebro län. Där är fårtätheten genomgående låg och problemen med vargar som angriper och dödar får är betydligt större på slätterna i Uppland och längs med östkusten i Götaland. Orsaken till att antalet vargdödade får har stigit är dels att vargstammen i Skandinavien växer med mellan 15 och 20 procent om året och dels att vargarna vandrar in i nya där det finns mycket får. Vargstammen fortsätter att öka Enligt forskarna så kommer vargstammen under kommande år fortsätta att öka och Jens Carlsson menar eftersom både varg och lo rör sig relativt nära mänsklig bebyggelse så är en viss skadeverkan oundviklig.
Frida Lundberg, SR Örebro
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".