Tågstrejk drabbar miljoner tyskar

Sedan klockan två på fredagsmorgonen är det lokförarstrejk i Tyskland. Bara en liten del av alla pendeltåg och regionaltåg rullar, och miljontals resenärer försöker på fredagsmorgonen hitta resvägar.

På Charlottenburgs station i Berlin väntade Klaus Woltrich i duggregnet på perrongen.

- Jag måste vänta, annars kommer jag inte härifrån. Taxi har jag inte råd med, säger Klaus Woltrich. Han har jobbat tolv timmar som väktare i natt och är nu på väg hem. Skyltarna på perrongen meddelar att trafiken är oregelbunden.

Många resenärer letar tåg
Strejken är aviserad sedan torsdagen, medvetet från lokförarfackets sida med kort varsel för att inte motparten, die Bahn, det statliga järnvägsbolaget, skulle hinna ordna en nödtidtabell för det här strejkdygnet.

Så blev det. Någon nödtidtabell finns inte. Ändå är många resenärer igång på stationer och perronger. Precis som Klaus Woltrich letar de efter lämpliga tåg som ändå kan tänkas gå. Det finns sådana också, eftersom det bara är det största av de tre lokförarfacken som strejkar.

Lokförarna sneglar på andra grupper
Konflikten har pågått sen i våras. Lokförarna kräver eget avtal och kraftiga lönehöjningar. De tjänar runt 20 000 svenska kronor i månaden.

Alldeles för lite för ett jobb med så stort ansvar och hög specialkompetens, anser de. Kanske sneglar de på tyska läkare eller piloter, två specialiserade grupper som lyckats få upp sina löner kraftigt genom separata avtal med sina arbetsgivare.

Arbetsgivarna vägrar lyssna
Hittills har die Bahn vägrat lyssna på fackets krav på separatavtal.

- Vi låter oss inte utpressas, har järnvägsdirektörerna sagt.

Inte bara resenärer är oroliga över tågstrejken. Den tyska regeringen och inte minst industrin vill ha tågen på rullning, eftersom det just nu är god fart i tysk ekonomi. Strejken är alltså begränsad till det här fredagsdygnet, men facket har aviserat fler strejkdagar om inget händer i förhandlingarna.

Klaus Woltrich på perrongen i Berlin stöder i varje fall lokförarna.

- De jobbar hårt nog. Inte kan de försörja en familj på den lönen, säger han.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se