Polisen ska bli bättre på vardagsbrott

Polis och åklagare ska bli bättre på att klara upp så kallade vardagsbrott. Därför har Riksåklagaren i höst tillsatt 19 åklagare som är specialister på vardagsbrott eller så kallade mängdbrott. Just nu ligger arbetet i startgroparna och under nästa år ska det ta fart.
– Det är brott som drabbar så pass många personer, och man har prioriterat olika områden. Men då har man ofta glömt bort vardagsbrotten. Det är viktigt att alla som drabbats av brott att någonting sker, säger Ulf Blendow, som är en av åklagarna som specialiserats på vardagsbrott. Idag är omkring hälften av alla brott som anmäls vardagsbrott som stölder, inbrott, skadegörelse och misshandel. Samtidigt är uppklarningsprocenten för de här brotten låg, i många fall under tio procent. Men med den nya modellen ska fler vardagsbrott klaras upp. Även om det kommer att dröja lite innan medborgarna märker det, medger specialiståklagare Ulf Blendow. – På kort sikt kanske de inte ser några effekter. Men på lång sikt så är tanken den att de ska se att det sker en snabb reaktion. Den nya modellen innebär dels att polisens tar över en större del av ansvaret för förundersökningarna, och dels att polisen har en särskild åklagare att vända sig till. I Stockholm har projektet kommit så långt att man också har utsett en viss avdelning på tingsrätten som ska vara inriktad på vardagsbrott. Polisen välkomnar nyordningen, även om det finns funderingar på hur resurserna ska räcka till. Mats Norling är kriminalchef på Södermalm i Stockholm: – Jag har redan mycket att göra. Men genom att få ett större ansvar för förundersökningar så tror jag att det kommer att gå fortare att utreda de här brotten. Och framför alölt att vi får de här åklagarna som backar upp oss, säger Mats Norling, kriminalchef vid Södermalmspolisen i Stockholm.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista