Oförberett Grekland ny EU-ordförande

Det muttras missnöjt om grekerna i korridorerna i Bryssel. Förberedelserna inför det grekiska ordförandeskapet ligger långt efter tidtabellen.
Till årsskiftet blir Grekland nytt ordförandeland för Europeiska unionen. Det är ett ordförandeskap som skapar en del oro här är Bryssel. Oro i diplomatkåren Många diplomater är oroliga för grekernas planering inför kommande ordförandeskap i EU. Grekerna är rejält försenade trots att det som vanligt finns viktiga frågor på dagordningen. Det gäller inte minst utvidgningen. Visserligen klubbades den formellt i Köpenhamn den 13 december, men därmed är inte alla frågor lösta. Det finns en hel del att ta hand om också efter det historiska beslutet som innebär att dagens 15 länder blir 25 år 2004. Cypern ett problem Ett annat problem gäller ett av de tio nya länderna, nämligen Cypern. Konflikten mellan grek- och turkcyprioter är inte löst, och övriga EU är mycket angeläget om att inte ta in en så svår konflikt i unionen, en konflikt som faktiskt för mindre än tre decennier sedan vållade krig. Här har Grekland nu ett stort ansvar, samtidigt som landet faktiskt är en part i konflikten. Skatt på sparande En annan, betydligt mindre dramatisk fråga, men som ändå vållat heta känslor, är skatt på sparande. Många EU-medborgare har exempelvis pengar på bankkonton i Luxemburg, vars sekretess gör att hemlandet har svårt att få ut skatt. Den här frågan har stötts och blötts, och blev ett av det danska ordförandeskapets största misslyckanden. Svensktalande utrikesminister För svensk del är relationerna ovanligt goda med nästa ordförandeland. Greklands utrikesminister Georgius Papandreo pratar hygglig svenska, hans pappa flydde till Sverige, undan militärjuntan, och de blågula känslorna sitter i också hos sonen. Men de känslorna är inte mer rotade än att han struntat i svenska uppvaktningar om att inte förlägga junitoppmötet till den svenskaste av alla dagar, nämligen midsommarafton.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista