Sverige tar hem Bosnienstyrkan

Sverige har tagit hem Bosnienstyrkan, enligt ett regeringsbeslut från den 19 december. Beslutet kom hastigt och förvånade Åke Törringer, en av de svenskar som arbetat i Bosnien. Han var kompanichef för en militärcivil grupp och kände inte till några planer på att avbryta uppdraget.
– Det kom plötsligt. Vi trodde att vi skulle gå in i samverkan med det finska kompaniet som finns i Tusla. Vad tycker du om att ni fick sluta redan nu? – Jag var helt inställd på att vi skulle fortsätta samarbetet med finländarna, som vi hade fått indikationer på att vi skulle göra. Så jag blev överraskad, säger kompanichef Åke Törringer. Åke Törringer, och ett 30-tal andra svenskar som ingått i den multinationella fredsstyrkan i Bosnien, fick veckan innan innan julledigheten veta att deras uppdrag skulle avbrytas, och inte återupptas. Sverige har varit en del av FN-styrkan i Bosnien sedan 1995, efter fredsavtalet i Dayton. Det har varit ett viktigt bidrag för att säkra freden och vapenvilan i det krigsdrabbade området. Den svenska truppen i den multinationella fredsstyrkan i Bosnien bestod av både yrkesofficerare, och civil personal såsom civilingenjörer och sjuksköterskor. De hjälpte tillbaka den befolkning som fördrevs under kriget, och hjälpte till att bygga vägar och hus. Enligt försvaret är uppdraget slutfört. Men Åke Törringer som arbetat i Bosnien i nära ett år tycker inte att arbetet är färdigt i Bosnien: – Det här området är inte färdigt men är mycket bättre än många andra områden. Det är därför vi sedan i maj har arbetat för att finnas i östra Bosnien i stället för i det nordvästra området där vi nu funnits i ett antal år.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista