Västkustöar kan bli strömlösa under nyårshelgen

Tusentals boende på Orust och Tjörn på västkusten kan drabbas av strömavbrott under kylan i nyårshelgen. Vattenfalls ordinarie transformator är trasig och reservsystemet kanske inte räcker för alla helgfirare.
– Det finns egentligen ingen marginal kvar. Om det fortsätter att vara så här kallt i morgon och många människor åker ut till Orust och Tjörn och sätter i gång värmen i sina sommarstugor, då blir det problem, säger Christel Thuresson informatör på Vattenfall. Vad händer om den här gränsen uppnås? – Initialt är det så att strömmen går helt enkelt. Därefter kommer vi så fort vi kan försöka få i gång strömmen på vissa delar av ön. Hur nära är ni den gränsen? – Jag kan inte säga det exakt. Det beror på hur många som hörsammar det här och på hur kallt det blir. Hur ska man bete sig om man är i det här området? – Man ska tänka sig för. Man ska kanske inte brassa på full värme i alla rum samtidigt. Man kan ta det lite försiktigt om man har frysar och kylskåp som man inte behöver ha i gång, säger Christel Thuresson på Vattenfall.
Johan Wangström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".