Nobels fredspris till Al Gore och IPCC

Uppdaterad 21:00
Nobels fredspris går i år till USA:s förre vicepresident Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC. De får dela på priset för insatserna mot klimatförändringarna.

Den norska Nobelkommitténs ordförande Ole Danbolt Mjös läste upp motiveringen.

– För deras insats för att skapa och sprida större kunskap om de av människan skapade klimatförändringarna och för att lägga grunden för de åtgärder som krävs för att motverka dessa förändringar, sa han.

Två delar av arbetet
Det blir alltså FN:s klimatpanel som får dela priset med förre vicepresidenten Al Gore. Det är två delar av klimatarbetet, det vetenskapliga och det populariserande. FN:s klimatpanel har lagt den vetenskapliga grunden för slutsatserna om klimatförändringen och den ökade medeltemperaturen på jorden.

För varje rapport har forskarna blivit mer och mer övertygade om att höjningen av jordens medeltemperatur hänger ihop med mänsklig aktivitet sedan industrialismens början, ökade koldioxidhalter på grund av vår eldning med kol och olja och vår svällande biltrafik.

FN:s klimatpanel bygger sina rapporter på tusentals vetenskapliga studier världen över, som utvärderas av olika experter. Rapporterna har utgjort grunden för FN:s klimatkonvention och Kyotoprotokollet, som ställer krav på industriländerna i den första perioden att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Vad förre vicepresidenten Al Gore har gjort är att popularisera klimatfrågan och göra den tillgänglig för en större allmänhet genom filmen ”En obekväm sanning”.

”Pedagogisk snärt”
När han nu likt en gammal skollärare med pekpinne, humor och pedagogisk snärt visar gamla bilder av en mäktig glaciär och nya bilder av samma glaciär, ynkligt liten i jämförelse ger det en konkretion, som får människor att förstå.
Men det finns vissa sakfel i Al Gores film. Något som Erland Källén, professor och medlem i FN:s klimatpanel, kommenterar så här.

– För mig är det lite irriterande att han har en del sakfel i filmen, för det har han faktiskt. Men det förtar inte huvudbudskapet, det tycker jag nog inte, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista