Vadstena firar heliga Birgitta

År 2003 är det 700 år sedan den heliga Birgitta föddes. Och i Vadstena där hon bodde satsas nu miljoner på ett firande som kulminerar i sommar med besök av de nordiska kungafamiljerna.
Inför jubileet har staden rustats upp slotter renoverats och överallt på skyltar och flaggor ska Birgitta lyftas fram. Handeln och krogarna ska också storsatsa. Ett stort äventyr för en kommun med knappt 8000 invånare, men också en chans säger Håkan Karlsson som är kommunens Birgittasamordnare: – Det är en stor grej och vi hoppas att det även kommer ge oss den ökade turisttillströmning som vi ser framför oss. Men handlar det då mer om business än om intresse för den heliga Birgitta? – Nej, så får vi verkligen inte se på det för huvudfokus är Birgitta. Vadstenabon är generellt väldigt stolt över sin Birgitta och vill att hon ska firas på ett värdigt sätt. De Vadstenabor jag träffar verkar redan kunna sin Birgitta och hennes historia. Men för säkerhets skull ska kommunen skicka ut en liten guide till alla invånare nu i början av året. Maud Landestorp jobbar på ett café intill stora torget där man redan märker den stigande Birgittafebern. – Ja det märks redan. Folk frågar mycket om det och det kommer redan folk från olika håll och tittar på stan. Så det kommer att bli invasion tror vi. Och goda affärer här på kafét kanske? – Det tror vi, säger Maud Landestorp.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".