Nya grupper ska lockas till juristyrket

I Göteborg vill universitetet locka fler studerande med invandrarbakgrund till juristyrket. Många unga i Göteborg följde rättegångarna efter katastrofbranden hösten 1998 och det intresset vill man nu fånga upp.
Maria Stackowska på advokatfirman Vinge är en av få jurister med en annan bakgrund än den svenska, och hon hoppas att fler barn till invandrare ska våga satsa på juridiken: – För min egen del, med tanke på att jag har utländsk bakgrund, trodde jag att det skulle vara väldigt svårt att ta sig in på en sån här byrå. men det gick ju vägen för min del och det hoppas jag kommer leda till att det kommer fler med utländsk bakgrund i framtiden också. Angeredsgymnasiets rektor, Kerstin Lidén, säger att det sedan flera år finns ett ganska stort intresse för juridiken just på hennes skola. – Det intresset skapades ju egentligen av en väldigt tråkig orsak; Backabranden. Då blev många elever medvetna om rättsprocesser och det finns ett intresse. Hanna och Emilia på Angeredsgymnasiets teaterlinje kan mycket väl tänka sig en framtid som jurister. – Jag har tänkt på det när jag var liten. Det är väl för att man sett program som Ally McBeal och vill bli som de. Men det verkar ganska intressant. jag visste inte att det fanns så mycket man kunde göra inom juridik. men vilken sorts jurist skulle du vilja bli? – Det vet jag inte. Men jag tror jag vill bli processjurist.
Tommy Johansson, SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista