Bättre kunskap om offer för familjevåld

Sjukvården ska bli bättre på att hantera våld i nära relationer, som inom familjen. I Västra Götaland planeras ett kompetenscentrum där vårdpersonal ska få lära sig mer om att upptäcka offer för familjevåld och också hur de ska göra när de kommer i kontakt med dessa människor.

Var tionde kvinna lever i en relation där hon utsätts för våld, enligt Brottsoffermyndighetens undersökning 2001. En uppgift för centrat blir alltså att se till att regionens vårdpersonal ska lära sig att upptäcka offer.

– Det är ett stort steg Västra Götalandsregionen tar, därför att vi har fått en organisation som enbart arbetar med att förbättra situationen för personer som utsatts för våld i nära relationer. Dets äger Marianne Melkersson har lett den grupp som utarbetat förslaget om ett kompetenscentrum.

Sprida kunskap
Inom hälso- och sjukvården finns det många som har stor kunskap om våld i nära relationer, men det finns andra som inte kan nästan något alls. Och meningen är att ett kompetenscentrum här ska ha sin plats. Centrat ska ta tillvara på den kunskap som finns och sprida den till andra. Det handlar om att höja kompetensen hos i första hand sjukvårdspersonalen och få en jämn kunskapsnivå över hela regionen.

För vårdpersonalen handlar det om att se de bakomliggande orsakerna till att vissa söker vård. Att lära sig upptäcka personer som lever i en våldsutsatt relation, och i nästa steg, hur man ska gå till väga om personen öppnar sig.

Våga fråga
– Kvinnor berättar ofta inte spontant utan de döljer det och då frågar man inte för man vet inte hur man ska hantera det om kvinnan svarar att det är så. Det är den kunskapen och den tryggheten som det här kompentenscentrum ska förmedla till personal, säger Marianne Melkersson

Regionfullmäktige har redan avsatt 10 miljoner kronor i nästa års budget och nu har hälso- och sjukvårdsutskottet gett klartecken för det förslag Marianne Melkesson och hennes medarbetare arbetat fram. Regionstyrelsen har kvar att säga sitt men allt pekar på att det blir ett kompentenscentrum nästa år.

Andreas Kron, SR Göteborg
anderas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".