Volvo har avtalat om vattenkraft

Ett avtal som Vattenfall träffat med Volvo-koncernen om elleveranser innebär att Vattenfall åtar sig att producera lika mycket el från vattenkraft som motsvarar Volvos behov av el i Sverige. Flera stora elkunder har också träffat liknade avtal med Vattenfall.

Men avtalet med Volvo handlar till exempel inte om att minska produktionen av el från kärnkraftverken med lika mycket, säger Anna Lihr vid Vattenfall.

– Miljövarudeklarerad el handlar om att kunden väljer ett produktionsslag och vi åtar oss att producera motsvarande mängd el ur just det produktionsslaget.

Hur mycket vattenkraftsproducerad el har ni möjlighet att producera om det är många stora kunder som skulle välja det alternativet?

– Ungefär 50 procent av vår produktion i Sverige kommer från vattenkraften, men det är viktigt att vi har en produktionsmix så att vi har förutom vattenkraften också har kärnkraft och vindkraft.

Volvo AB är en av Sveriges 20 största elkunder. Genom avtalet mellan Volvo och Vattenfall vill tillverkaren av bland annat lastbilar, bussar och grävmaskiner, få garantier från Vattenfall att producera el vid Vattenfalls kraftstationer.

Enligt Vattenfall är det flera stora elkunder som träffat liknande avtal om vattenkraft men det finns också avtal om elleverenser från kärnkraft och från vindkraft.

Avtalet mellan Vattenfall och Volvo gäller alltså bara Volvo-koncernens verksamhet här i Sverige säger Inge Horkeby är miljöchef på Volvo.

– Vi kommer att fortsätta köpa kärnkrafts-el i andra länder, men där det finns förnyelsebara alternativ kommer vi undersöka noga om vi kan köpa det.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista