Ett år med många missade prognoser

År 2002 var året då lågkonjunkturen skulle ta slut och världsekonomin äntligen vända uppåt. Och till en början såg det bra ut.
En av många som trodde på en vändning uppåt var Konjunkturinstitutets prognoschef Hans Lindberg. Tecknen fanns där. De psykologiska effekterna efter terrorattackerna den 11 september började mattas av. Återigen vågade hushållen och företagen hoppas på en ljusare framtid - både i USA och i Europa. En framtidstro som skulle resultera i stigande konsumtion och nya investeringar. Förbättringen, räknade man med, skulle visa sig mot slutet av året och lägga grunden för ett riktigt starkt 2003 med tillväxt i klass med rekordåren i slutet av 90-talet. Men knappt hade den ostadiga världsekonomin lyckat resa sig på bräckliga ben innan den halkade och föll igen. Den spirande optimismen knäcktes av oro för ett nytt Irak-krig, och en lång rad av företagsskandaler, framförallt i USA, som grusade förtroendet för aktiemarknaden och skickade börskurserna ner mot nya bottennoteringar. Enron och Worldcom - bolagsnamn som plötsligt alla kände till - blev synonymt med bokföringsfiffel i mångmiljardklassen. Och när Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson presenterade årets sista konjunkturprognos var det inte mycket kvar av optimismen från årets början. Vid det här laget har så gott som alla bedömare dragit tillbaka sina ljusa prognoser för 2003 och räknar nu med att först vid nästa årsskifte kunna utbringa ett gott nytt år.
Martin Ahlquist, ekonomiekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista