Miljoner mot politisk idétorka

I veckan som gick utsågs Martin Ådahl, fram till nu politisk chefredaktör och en av grundarna av tidskriften Fokus, till högste ansvarige för den tankesmedja som centern ska starta vid årsskiftet. Det väckte inte särskilt stort uppseende, men det är en tydlig bild av att centerpartiet lägger i en högre växel än de andra Allianspartierna, menar Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Centerpartister har ofta varit det praktiska livets män och kvinnor, som av tradition ryggat för utopier och ideologier. När mästaren bland politiska tecknare, Ewert Karlsson (EWK), på 60-talet skulle rita partierna och deras ideologier stod partiledarna under porträtt av husgudar som Karl Marx, John Stuart Mill och andra tänkare ur det förgångna, medan dåvarande centerledaren Gunnar Hedlund fanns under ett porträtt av - sig själv. För hans politiska mål var att hitta praktiska lösningar som gynnade landsbygdens folk.

När hans efterträdare som partiledare, Thorbjörn Fälldin, ansattes av sitt kvinnoförbund för att vara alltför ointresserad av att införa föräldrautbildning lär han ha sagt: ”Katta hemma behöver ingen föräldrautbildning”. Den repliken beskriver en djup skepsis hos centerns kärntrupper mot teorier och teoribildning. Så var det då.

Nu är det andra tider. Nu är det idéer och teorier och visioner som gäller, också för centern.

”Det räcker inte med maktskifte, det behövs ett värderingsskifte”, det har Maud Olofsson sagt.

Beskedet om att centern ska finansiera en oberoende tankesmedja - med hjälp av en del av den miljard man fick när man sålde sina tidningar - följer förstås av denna Olofssons ambition att leda debatten.

Hon har liberaliserat centern, men det är svårt att bestrida att det är en liberal dagordning som dominerar på ledar- och debattsidor i Sverige. Så ännu en rent marknadsliberal think-tank vid sidan av det näringslivsfinansierade Timbro vore att slänga miljonerna i sjön.

Martin Ådahl som är chef för den nya tankesmedjan sa i P1 Morgon på fredagen att han vill ta hjälp av forskare och debattörer för att få till det som inte finns idag: att viga samman entreprenörstänkande med tankar om en hållbar utveckling, att blanda det liberala och det gröna.

Det kan behövas något eget, som motvikt mot det som kallas Stureplanscentern, en ny center som inte är så ny, utan ofta upprepar vad andra redan tänkt om arbetsrätten och facket. Och i gamla paradfrågor för centern som kärnkraften, EU, och landsbygdens avfolkning, är partiet numera undvikande och lätt svamlande. Så det är ingen tvekan om att centerpartisterna är i starkt behov av ett inflöde av nya tankar, impulser och erfarenheter.

Nu är man ju inte ensam om att behöva tänka nytt. Men det som skiljer centern från de andra partierna är att man har pengar.

Om Martin Ådahl skulle, som det sagts, få 10-20 miljoner att sätta sprätt på så blir hans nätverk en stormakt bland svenska think-tanks och långsiktiga opinionsbildare.

Kristdemokraternas Civitas, miljöpartiets Cogito, folkpartiets Bertil Ohlin-institut och socialdemokraternas lilla grupp med Anne-Marie Lindgren är småpotatis finansiellt, jämfört med det centern nu kan göra. Med miljoner i kassan kan Martin Ådahl hyra in kända, oberoende forskare och därigenom lättare kunna slå sig in i debatten än konkurrenterna.

I veckan som gick fortsatte också de moderata reträtterna från gamla ståndpunkter, senast nu när man stänger dörren för marknadshyror.

Men hur ska man kunna övertyga väljarna om det skadliga i den tidigare socialdemokratiska politiken, om man i fråga efter fråga ger sken av att vilja omfamna samma politik? Och tyder inte detta på idétorka?

Där Fredrik Reinfeldt famlar, har Maud Olofsson en plan. Med sin tankesmedja vill hon undersöka verkligheten, se om det går att hitta något nytt, för att sedan kunna formulera en alternativ politik.

Så underskatta inte bäverkvinnan. Vore jag folkpartistisk eller moderat valstrateg skulle jag nog vara i vart fall lite bekymrad inför centerns maktambitioner.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se