Blod från navelsträng kan bota sjukdom

Stamceller som finns i blodet i navelsträngar kan frysas ned och lagras i hela 15 år utan att kvaliteten på stamcellerna försämras. Det visar en ny amerikansk studie som plubliceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, PNAS.
Varje barn som föds har med sig ett litet reservdelslager i form av ungefär en deciliter blod som finns i moderkaka och navelsträng. Det här blodet är fullt av omogna och formbara stamceller. Kan bota blodcancer Här i Sverige hamnar de uttjänta kroppsdelarna vanligtvis i slaskhinken efter förlossningen. Men stamcellerna därifrån kan användas senare i livet för att bota blodcancer och andra sjukdomar som har med blodbildningen att göra. Lagras i blodbanker Idag finns ett tiotal privata navelsträngsblodbanker runtom i världen. Och de tar rejält betalt för varje förvarad droppe. Men ingen har egentligen vetat hur länge blodet kan lagras innan stamcellernas livskraft börjar ebba ut. En vanlig uppfattning har varit mellan tre och fem år. Intakt efter 15 år Men nu har alltså amerikanska forskare visat att navelsträngsblod som legat nedfryst i hela femton år var i det närmaste intakt. Stamcellerna från det upptinade blodet hade överlevt och kunde reproducera sig. Också att transplantera in upptinade stamceller i möss, fungerade alldeles utmärkt. Hållbarheten kan vara längre Albert Bekassy är överläkare med ansvar för stamcellstransplantation vid universitetssjukhuset i Lund, och han tror att de här blodreservdelarna ska kunna lagerhållas ännu längre: – Det ena är infrysningen och det andra är upptiningen. Och klarar man de här två stötestenarna i sammanhanget så kan man i princip förvara stamcellerna hur länge som helst.
Peter Lundström, P1 Vetenskapsradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".