Många okynnessamtal till larmcentraler på nyår

I dag är det nyårsafton och för personalen på landets SOS-centraler är den kommande natten årets värsta. I Skellefteå väntas 3 000 samtal komma in till SOS under dygnet, men larmoperatörerna befarar att 95 procent av samtalen kommer att vara onödiga fyllesamtal strax efter midnatt.
Oseriösa samtal om taxibeställningar, förfrågningar om varför man inte kan komma fram på mobilnätet och personer som vill använda larmnumret 112 som en telefonväxel då de har slut med pengar på kontantkortet till mobilen, kommer att blockerar nödsamtalen till SOS under nyårsnatten. På länsalameringscentralen i Skellefteå tar man emot alla samtal som rings till SOS Alarm från länet. Nyårsnatten är årets mest hektiska för teleoperatörerna, men tyvärr är det många okynnessamtal som de får ta emot. Många människor dricker alkohol på nyårsnatten och i fyllan och villan är det många som slår numret 112 helt i onödan. Men larmoperatörerna måste ju ändå svara eftersom de aldrig kan veta vad sett samtal gäller. Det kan ju verkligen handla om folk som vill komma i kontakt med polis, brandkår eller sjukvården. Larmoperatörer PG Håkansson säger att de mesta samtalen rings av alkoholåpåverkade och han ber alla tänka till en gång extra innan de ringer till SOS. – Man kanske kan försöka att få lite respekt för larmnumret 112. Vi svarar ju alltid, och det är det folk vet. Men de här ”onödiga” samtalen hindrar ju de verkliga samtalen. Man ska ju ringa 112 om det verkligen är akut. Men det är många samtal som inte har den digniteten.
Maria Höglund, SR Västerbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista