Köp av kommunala skolor kan bli dyrare

Personal som tar över kommunala skolor kan i framtiden tvingas betala också för skolans marknadsvärde. Det säger skolminister Jan Björklund, som vill utreda vilka regler som ska gälla.

Frågan har kommit upp i samband med den omdiskuterade försäljningen av Tibble gymnasium i Täby. Skolans goda namn var avgörande för att flera av eleverna som nu går i första ring sökte till Tibble gymnasium.

– Jag har faktiskt en syster som har gått här, och jag ansåg att det var en väldigt bra skola. Sedan har jag hört rykten att folk som har gått här är väldigt nöjda, säger eleven Erik Bengtsson.

Påverkades ditt val av att skolan skulle bli privat?

– Nej, det tycker jag inte.

Sara Andersson går också i Tibble. Hon bor egentligen i Vallentuna, men ville komma bort därifrån. Hennes val påverkades inte heller av att skolan skulle bli privat.

Nu diskuteras om köparna borde ha betalat också för marknadsvärdet, det goda namnet som skolan upparbetat under alla år i kommunal drift.

Vill ha klara regler
Skolminister Jan Björklund vill ta fram klara regler för hur mycket det ska kosta.

– Jag antar att det är precis som med andra avknoppningar, att de betalar för lokaler och inventarier och de materiella värdena. Det fiktiva värde som går att åsätta skolans varumärke, har det så vitt jag förstår inte betalats för när det gäller Tibble. Det har det inte heller gjorts i några andra avknoppningar. Vi vill se över om det är rimligt att det är så. Sannolikt är det inte rimligt, och då bör vi ändra regelverk och lagstiftning, säger Jan Björklund.

(S) välkomnar utredning
Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Marie Granlund välkomnar utredningen.

– Vi tycker att det är bra att den borgerliga regeringen inser att det behövs skyddsåtgärder mot de moderata politikerna i Täby, som har hanterat Tibble Gymnaisum på ett förfärligt sätt, säger Marie Granlund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se
Niklas
Svensson
niklas.svensson@sr.se