Fem röster glömdes - omval i Orsa

I mars är det val igen – i alla fall i Orsa kommun i Dalarna. Den mycket ovanliga åtgärden omval blev verklighet efter höstens val och det socialdemokratiska kommunalrådet Anne Beskow säger att omvalet är bra för demokratin men tycker också det är problematiskt.
– Hur demokratiskt är det egentligen. Hur ska vi få tag på folk som inte bor här? Förutsättningen är helt annorlunda jämfört med ett annat val och frågan är hur demokratiskt det är egentligen, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Anne Beskow. Nya röstkort och valsedlar I Orsa kommun blir det en ny valrörelse och nya röstkort och valsedlar ska tryckas upp. Omvalet beror på att fem röster blev kvar på Posten för länge - de kom in för sent till rösträknarna. Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, överklagade valresultatet - eftersom partiet hade kommit in i kommunfullmäktige ifall man fått en enda röst till och socialdemokraterna inte fått någon mer, säger Lennart Andersson, SPI-ordförande i Orsa: – Det var inte lagenligt utfört, det var fem röster som inte kom med i räkningen och vi var bara en röst ifrån att komma in i fullmäktige så det är ett rättvisekrav, säger han. Bara fyra gånger på 30 år Att ett kommunval görs om är mycket ovanligt, på de senaste 30 åren har det hänt fyra gånger förut. Bland lunchande Orsa-bor är reaktionerna på omvalet blandad. – Ja, det är väl bra om man har gjort fel så får vi göra om, säger Lena Hedberg. Ska du rösta då? – Ja det ska jag, säger hon. ”Onödigt att göra om hela valet” Men Tord Rosén tycker att det är onödigt att göra om hela valet: – Det är väl bara att räkna de där fem rösterna så är det klart med det. Vi kan göra något roligare för de pengarna, säger han. Sverigedemokraterna kom in Valresultatet från september överraskade även på ett annat sätt. Främlingsfientliga Sverigedemokraterna fick så många röster att de fick ett mandat i fullmäktige. Men Orsas kommunalråd Anne Beskow vill inte hålla med om att hennes politik misslyckats, socialdemokraterna fick ändå flest röster: – Samtidigt är klart att vi inte hade velat att Sverigedomkraterna skulle komma in. Man skulle kunna säga att debatten fördes på fel sätt men jag skulle vilja säga att vi inte hade någon debatt alls utan helt plötsligt väldigt sent i valrörelsen fanns de bara där, säger Anne Beskow.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista