Estlands ryssar måste lova att inte prata ryska

I Estland har den ryska minoriteten fått nya problem. Numera får de lova att inte prata ryska, vare sig i riksdagen eller kommunfullmäktige. Det gäller också kommuner som är nästan helt ryskspråkiga. Bland dem Narva, där knappast någon talar estniska.
– Av de 31 ledamöterna i kommunfullmäktige i Narva är det bara fem som talar bra estniska och sen är det tre till som kan lite grann, berättar Nadezha Sinyakova som sitter i Narva-fullmäktige. Resten talar bara ryska och förstår bara ett och annat ord på estniska. Själv tillhör hon den kategorin. Tyst i fullmäktige för ingen kan språket Då blir det problem när man tvingas hålla mötena på estniska för numera måste Narvafullmäktige göra det. De senaste fullmäktigemötena var mycket märkliga. Tidigare har sammanträdena varit ganska livliga. Nu sitter de flesta moltysta utan möjlighet att delta i debatten. Men man har kommit på ett knep: – I fortsättningen tänker vi göra så här, säger fullmäktigeledamoten Nadezha Sinyakova. – Först samlas ledamöterna, privat så att säja och diskuterar igenom de saker som finns på föredragningslistan på ryska. Sen öppnar vi fullmäktigemötet och röstar på estniska, säger hon. Åhörarna förstår inget Fast åhörarna som inte heller kan estniska, blir lidande. 96 procent av Narvaborna är rysktalande. – Om inte vi förstår, hur skall då de som kommer hit för att lyssna på oss förstå? Dessutom får de ju egentligen bara se omröstningarna eftersom diskussionerna formellt sker utanför fullmäktige, säger hon. EU och Nato bakom Bakom allt det här ligger faktiskt EU och Nato. För att Estland skall kunna bli medlem i de här organisationerna krävdes att landet skulle ta bort det tidigare kravet att den som ställer upp som kandidat i allmänna val måste kunna estniska. Det här kravet ansågs diskriminera landets stora ryska minoritet, omkring 30 procent av invånarna. Och Estland tog bort kravet men ersatte det med att man ändå måste prata estniska, vilket man inte tvingades till tidigare.
Christer Fridén, Narv
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".