Både lyx och begagnat lockar köpare

Den svenska ekonomin går ju på högvarv sedan flera år och lyx verkar vara mer inne än någonsin, samtidigt som suget efter begagnade saker är stort. Ekot besökte på fredagen lyxmässan Stockholm Gold Fair i Stockholm.

En av utställarna på mässan är familjejuveleraren Gaudy i Stockholm.

Natasja Gaudy berättar att hon säljer smycken för en halv miljon eller mer, och hon tycker varken det är svårt att hitta köpare eller att det bara skulle handla om väldigt förmögna personer.

– Vår kundkrets handlar inte alls bara om rika människor, vi har många kunder som sparar för att få komma och köpa någonting. Vi har alltifrån en bibliotikarie till den som har hur mycket pengar som helst.

På lyxmässan Stockholm Gold Fair trängs inte bara juvelerare, här finns en guldpläterad Porsche, mobiltelefoner i guld dekorerade med diamanter och godis med guld i. En utställare från Schweiz konstaterar att många inte vet att guld går att äta.

Men trots att lyx verkar vara inne är det fullt fart på begagnatmarknaden också. Martin Frey är vd på prylsajten Blocket och han räknar med ungefär fyra miljoner annonser i år.

– Jag tror att det är många som har köp och sälj som hobby också, som får en kick av att göra bra affärer.

Men även på Blocket har lyxvarorna gjort sitt intåg:

– Just nu är den dyraste båten som ligger inne på blocket en stor motorbåt för 17,5 miljoner kronor, säger Martin Frey.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se