Tjänstemän utmanar LO om lönerna

Mari-Ann Krantz, ledare för det nybildade fackförbundet Unionen, med över en halv miljon privatanställda tjänstemän, utmanar LO om makten över lönerna. Man tänker öka sitt inflytande över avtalsrörelserna på LO:s bekostnad.

– Vi är 500 000 medlemmar. Det är ett förbund som man inte kan runda. det kan inte och får inte vara så framöver att det är LO, som avgör vilken nivå vi ska ta ut på löneökningar fortsättningsvis. Alltför mycket bestäms av LO idag, säger Unionens ordförande Mari-Ann Krantz.

Det brukar vara industrin som bestämmer hur stora löneökningarna blir i avtalsrörelsen. När facken spikar sina krav brukar LO-facken inom verkstadsindustrin ta täten.

Gilla läget
Industritjänstemännen är visserligen med och diskuterar kraven, men enligt Mari-Ann Krantz får de i praktiken acceptera den linje som LO-förbunden fastställer.

Det är där, med det nya stora tjänstemannaförbundet Unionen i ryggen, som Mari-Ann Krantz nu kräver större makt.

Krantz anser också att det är för snävt att låta verkstadsindustrin leda löneutvecklingen.

– Det kan inte vara så att det bara är verkstadsindustrin, som ska bestämma nivån för hela landet och alla arbetstagare som finns. Framtidsbranscherna finns till mycket stor del inom tjänstesektorn. Vi har med det nya förbundet Unionen em stor del av våra medlemmar där och det är där det sker en stor tillväxt, säger Marianne Krantz.

Gälla fler
Därför vill Mari-Ann Krantz att dagens industriavtal ska utvidgas till att gälla fler än de som arbetar i verkstadsindustrin.

– Det här måste utvecklas till att också finnas i tjänstesektorn. Det kan inte vara så att det bara är en del som bestämmer för alla övriga och att tjänstemännen då ska traskar patrull, säger Mari-Ann Krantz, ordförande i det nya tjänstemannaförbundet Unionen, som är en sammanslagning av SIF och HTF.

Beredd diskutera
Stefan Lövén, som är ordförande i IF Metall, är beredd att diskutera med Mari-Ann Krantz att även en del av tjänstesektorn skulle kunna ingå i industriavtalet.

– Vi menar att den viktigaste principen är att märket för lönesättningen, hur stort löneutrymme vi ska ha i framtiden, ska avgöras inom sektorn som är utsatt för internationell konkurrens. Är det så att den förändras, så att det är andra branscher i områden, som ska tillhöra den, låt oss titta på det. Då måste man göra en grundlig analys först, säger Stefan Löfvén, ordförande för IF Metall.

Väntar du dig hårdare tag med Mari-Ann Krantz nu när hon fått ett större förbund?

– Nej, jag utgår från att vi ska kunna fortsätta samarbeta. Vi har haft en bra dialog hela tiden under avtalsrörelsen och under bildandet av deras nya förbund. Jag utgår från att vi kommer att ha en fortsatt bra diskussion och dialog inom ramen för industriavtalet även i fortsättningen, säger Löfvén.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista