Slovakien klarade sig bättre än väntat

Vid midnatt natten till onsdagen är det precis tio år sedan Tjeckoslovakien upplöstes och de båda självstädniga länderna Tjeckien och Slovakien bildades. Och skilsmässan rymmer många positiva överraskningar.
Hårda ord utväxlades för tio år sedan som vid alla skilsmässor, men i motsats till Sovjetunionens och Jugoslaviens sönderfall avlossades inte ett enda skott och gränstvisterna löstes vid förhandlingsbordet. Skepsis till Slovakien Nedmonteringsledarna var tjecken Vaclav Klaus och slovaken Vladimir Meciar. Att tjeckerna galant skulle klara sig rådde inga tvivel om men om slovakerna fanns stor skepsis, mycket beroende på att Meciar själv var en auktoritär och nationalistisk slugger. Typiskt nog, när Slovakien i natt firar sitt tioårsjulieum är Meciar inte bjuden. Han har gjort följande trösterika uttalande: ”Jag grundade inte landet för mig personligen utan för medborgarna.” Bättre tillväxt än Tjeckien Att det över axeln sedda Slovakien lyckats så bra är den stora positiva överraskningen. De senaste åren har Slovakien till och med haft bättre tillväxt och lägre budgetunderskott än Tjeckien, däremot är både inflationen och arbetslösheten högre. Den senaste stora triumfen var att Prag och Bratislava samtidigt inbjöds till det utvidgade EU. Mellan de båda huvudstäderna råder de bästa relationer och tio år efter skilsmässan är båda parterna nöjda, vilket märks i uttalanden som: &rdquo,Tjeckien och Slovakien kommer i det gemensamma Europa att tillmätas större betydelse än Tjeckoslovakien, vi kommer att ha dubbelt så många platser i Europaparlamentet.” Som positivit exempel nämns också de pågående förhandlingarna om ett gemensamt skydd av luftrummet, men då suckar alla Tjeckoslovakien-nostalgiker med den berättigade invändningen: Men herregud, det hade vi ju förut också.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".