Långa köer till psykologhjälp för unga

Allt fler svenska ungdomar söker hjälp hos psykologer och kuratorer, det har Ekot berättat om tidigare. Väntetiderna för att få professionell hjälp blir långa.
I Värmland har 17-åriga Emma har väntat länge på att få träffa en psykoterapeut på ungdomsmottagningen. – Hade jag fått komma tidigare hade det besparat mig mycket lidande, säger Emma. Svårt sjuk Under uppväxten har Emma bott i tre familjehem, eftersom hennes mamma varit svårt sjuk och inte haft möjlighet att själv ta hand om sin dotter. Det har inte varit så lätt alla gånger, och Emma märker hur det påverkat henne: – Det har gått ut över skolan, och jag orkar inte lika mycket. Det har varit veckor när jag nästan sovit konstant. Jag har varit i skolan och så har jag kommit hem och lagt mig och sovit till nästa dag. Man Känner sig som en belastning. Slog larm Nyligen slog barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland larm om att allt fler unga söker hjälp, med längre väntetider till följd för de som inte behöver akut hjälp. Som Ekot berättat om tidigare så visar en ny första större utredning om ungdomsmottagningar att även de borde arbeta mer med ungas psykiska ohälsa. I dag fokuserar ungdomsmottagningar framför allt på sex och samlevnad. En utbyggnad med fler psykologer och psykoterapeuter skulle kunna vara ett bra alternativ, säger det moderata landstingsrådet i Värmland, Katarina Segersten Larsson. Men på grund av landstingets mycket dåliga ekonomi blir det inte några nya pengar: – Det behöver göras någonting, och nu får vi se vad vi kan göra och vi i så fall får omfördela de resurser vi har, säger Katarina Segersten Larsson. Inom vilket tidsperspektiv? – Ja, det är ju bråttom, eftersom det är en ordentlig akut kris just nu. ”många vuxna tar inte unga på allvar” Emma, som alltså nyss fått sin första tid hos ungdomsmottagningens psykoterapeut, tycker att 10 månaders väntan är orimligt lång: – Jag tror att många vuxna tar inte unga på allvar. Många ser det nog som pubertetskriser som går över. Men det går inte över för alla, och då behöver man hjälp att bearbeta det.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista