Pådrag mot terrordåd i USA inför nyårsfirandet

I USA har säkerheten ökats i samband med nyårsfirandet, bland annat efter att den federala polisen FBI efterlyst fem män i som tog sig in i landet olagligt i julhelgen. Oron för nya terrordåd är påtaglig, inte minst i New York där en halv miljon människor väntas samlas på Times Square för att vänta in det nya året.
– Jag vet inte om något kan få mig att känna mig säker igen, säger Mary när hon kommer gående med kassar fyllda med nyårsmaten. Jag ska fira med familjen och inte gå till Times Square, det känns för osäkert, förklarar hon. Myndigheterna här i New York räknar ändå med att uppemot en halv miljon människor kommer att samlas till det traditionella firandet mitt på Manhattan. Säkerhetspådraget kommer att vara påtagligt, bland annat med krypskyttar på taken, tusentals extrainkallade poliser, flygförbud över de centrala delarna av stan och nedmontering av alla papperskorgar och brevlådor. Alla besökare kommer att få genomgå kontroller, och inga väskor eller ryggsäckar kommer att tillåtas på festområdet, och det här är nödvändigt, säger borgmästaren Michael Bloomberg. – En del människor kommer att få praktiska problem, en del kommer att bli irriterade, men det är priset vi får betala när vi lever i en farlig värld, säger Bloomberg, som samtidigt understryker att det inte finns något konkret hot mot New York, även om delstatens guvernör George Pataki antytt att de fem män som FBI nu mest intensivt efterspanar kan finnas i den här delen av landet. Men som så många gånger förr sedan terrordåden förra hösten så anser kritikerna att myndigheterna med alla varningar och extra säkerhetsåtgärder snarare ökar på människors rädsla än dämpar den.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".