S vill kunna stoppa religiösa friskolor

Socialdemokraterna kräver att riksdagen snabbehandlar ett förslag om att ändra lagen för att stoppa en del religiösa friskolor. Det handlar om att införa en bedömning om samhället tror att skolan kommer att följa samhällets värdegrund. Samma tankegång finns hos folkpartiets utbildningsminister Jan Björklund.

Marie Granlund är socialdemokrat och vice ordförande i utbildningsutskottet.

– Det finns skolor som vi inte tycker ska få lov att starta. När man drivs av sekter som tycker att mannen är överordnad kvinnan, att homosexualitet är synd och att man till exempel inte får äta tillsammans med andra barn som inte ingår i sekten, så kan det inte få vara i Sverige.

Marie Granlund syftar på Plymothbrödernas laboraskolan i Hylte och Andreasgymnasiet i Stockholm.

Vill ha snabb behandling
När utbildningsutskottet i riksdagen på tisdag håller sitt första möte kommer socialdemokraterna att begära att deras motion om konfessionella friskolor snabbehandlas.

Partiet vill avskaffa att skolor får ha en religiös inriktning, att skolor ska kunna stängas med omedelbar verkan.

När det gäller tillstånd att starta nya skola vill partiet att samhället ska införa en bedömning, om det är trovärdigt att skolan kommer att leva upp till lagens krav på kvalitet, allmänna mål och värdegrund. Annars får den inte starta.

Exakt hur det ska gå till är upp till Skolverket att föreslå, säger Marie Granlund.

– Det får ju Skolverket hitta metoder för. Det kan ju vara till exempel att titta på de stadgar som den har som vill starta. Skolverket, som är professionella, får bedöma om de tror att de kan leva upp till den gemensamma värdegrund som vi har i Sverige.

Är det inte en vansklig rättssäker grund om Skolverket ska ”tro” och ”bedöma”?

– Jag tror inte det. Jag tycker att för barnens skull måste Skolverket få den här möjligheten.

Troligen kommer den borgerliga majoriteten i utskottet att avslå socialdemokraternas begäran, och det trots att utbildningsministern, folkpartisten Jan Björklund, har sagt att han vill skärpa kontrollen av konfessionella friskolor.

Han vill också ha en bedömning av de som ska driva skolan.

Ses över
Det förslaget tittar skollagsberedningen på, sa Jan Björklund i tv-programmet Skolfront för två veckor sedan.

– Det är en av de saker som skollagsberedningen nu tittar på, att se att Skolverket inte bara tror på de kryssfrågor som friskolorna svarar på i ansökningen till Skolverket. Vi måste också titta på vem som står bakom, vilken ideologi och värdegrund de har.

Men kristdemokraterna vill inte gå med på lagändringar som gör det svårare att starta eller driva konfessionella friskolor, Gunilla Tjernberg, kristdemokrat i utbildningsutskottet.

– Det är ingenting som jag och kristdemokraterna anser befogat idag.

Har Jan Björklund försökt att övertala er att gå med på strängare regler?

– Vi har en intressant diskussion och den pågår. Att socialdemokraterna idag vill skapa en hetsjakt mot konfessionella friskolor, det är något som jag bestämt avvisar, det vill jag inte delta i, säger Gunilla Tjernberg.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".