Kärnvapen Nordkoreas sista halmstrå

Nordkorea hotar nu att bryta mot icke-spridningsavtalet för kärnvapen, som går ut på att begränsa förekomsten av kärnvapen i världen. Landet säger att man inte längre kan uppfylla avtalet eftersom man känner sig hotad av USA. Och i Sydkorea växer nu kritiken mot USAs hårda linje gentemot Nordkorea.
”USA har hotat oss med ett föregripande kärnvapenanfall. Under de förutsättningarna kan inte vi uppfylla vårt åtagande enligt icke-spridningsavtalet.” Så sade Nordkoreas ambassadör i Ryssland till nyhetsbyrån Interfax på tisdagen. Vill tvinga USA att förhandla Det här utspelet är det senaste draget från Nordkorea för att försöka tvinga ärkefienden USA till direkta förhandlingar, ett vågspel som hittills har varit lönlöst. Nordkorea vill att USA erkänner Nordkorea som ett eget land, man vill upprätta ett icke-angreppsavtal med USA och man vill ha rejält med ekonomiskt bistånd. Det isolerade Nordkorea är ett av världens fattigaste länder och den nordkoreanska befolkningen är helt beroende av utländsk hjälp för att överleva. Nu spelar landet med det enda de har, sitt kärnvapenprogram. Regimen i Pyonyang tar steg efter steg i den farliga diplomatiska balansgången men USA vägrar förhandla förrän Nordkorea avslutat kärnvapenprogrammet. Sydkoreas president kritisk mot USA Men USAs hårdnackade linje får kritik. Sydkoreas tillträdande president Noh Moo-Hyun säger att han är tveksam till om det hjälper att hålla Nordkorea isolerat. Det här ingen fråga på liv och död för det amerikanska folket, men det är det för sydkoreanerna. Noh Moo Hyuns uttalande är ovanligt fränt för att komma från Sydkorea, som har haft beskydd av av amerikansk militär de senaste femtio åren. Och i Sydkoreas huvudstad Seoul höll omkring 20 000 människor ett protestmöte mot USAs hårda linje gentemot deras oförutsägbara granne.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista