Rysk officer slipper straff för mord i Tjetjenien

En domstol i södra Ryssland beslöt på tisdagen att inte döma en rysk överste för mordet på en ung tjetjensk kvinna. Mannen ska istället få psykiatrisk vård. Fallet har blivit mycket uppmärksammat och anklagelser om rättsröta förs nu fram även av försiktiga kritiker.
Domstolsutslaget kan väntas skapa starka reaktioner bland vanliga tjetjener. Översten Jurij Budanov har erkänt att han strypt kvinnan – och det här var första gången som ryska övergrepp mot den tjetjenska civilbefolkningen skulle prövas i domstol. Nu, uppfattas det, har försöket att ställa militären till ansvar runnit ut i sanden. Ströps till döds Mordet ägde rum i mars 2000. Det förband översten ledde trängde in i byn Tangi, där tog man bland annat med sig den 18-åriga Elsa Kungajeva till sin bas där hon ströps. Militaren hävdar att hon var krypskytt. Budanov var tidigare också åtalad för våldtäkt, men den anklagelsepunkten las ner. Efter Elsa Kungajevas död fick Budanovs underlydande order om att göra sig av med kroppen. Översten hävdar att han ströp kvinnan efter att han råkat i affekt under förhöret. Fyra undersökningar av hans mentala hälsa har genomförts, och enligt åtminstone den sista var han inte vid sina sinnes fulla bruk vid tillfället. Domstolen går på samma linje och frikänner Budanov från straffansvar. I stället ska han ges psykiatrisk vård. Den juridiska processen har pågått i flera år och haft många turer och det här är slutdomen. Pilotfall Den ryska armén har begått tusentals övergrepp mot vanliga tjetjener, men efter det har pilotfallet är det fortfarande ingen som fått ta ansvar för något av dem. I Tjetjenien kanske man inte blir så överraskad, men säkert blir det ändå förbittrade reaktioner. Även försiktiga kritiker säger att det tyder på en klar rättsröta i det ryska juridiska systemet. Bland ryska nationalister och militarer har Budanov däremot blivit något av en hjälte. Vid tisdagens slutförhandling paraderade ett femtiotal uniformerade medlemmar av den nazistiska och ultranationalistiska organisationen Rysk Nationell Enhet till stöd for Budanov.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista