Allt dyrare att bo på pendlingsavstånd

Det blir allt dyrare att köpa hus på attraktiva orter på pendlingsavstånd från landets största städer. Mest har priserna ökat i kommuner kring Göteborg och Malmö, visar Ekots sammanställning av mäklarstatistik för årets villapriser i landet.

Många unga familjer flyttar ut från stan. På en husutställning träffade vi Malin Dannersten som flyttat från Stockholm till Enköping och nu funderar på att bygga hus.

– Det är mysigt med tomt och så. Sedan har vi ju många som bor i Stockholm och betalar dyra pengar för lägenheter. Man kan bygga hus för samma pengar som de köper lägenheter för, säger Malin Dannersten.

Hög boendekvalitet
Faktiskt påverkar den snabba prisutvecklingen i city bostadsspekulanters vilja att flytta ut till orter inom rimligt pendlingsavstånd. Om kvaliteten på boendet är hög, restiden är under en timme och det finns ett tillförlitligt och bekvämt sätt att resa på, ligger alternativet nära till hands.

Stor inflyttning och bostadsbrist i storstan kombineras med nya flytt- och pendlingsströmmar som driver upp priserna i populära boendekommuner runt storstäderna.

Svensk Fastighetsförmedling och Värderingdata har för Ekots räkning sammanställt prisstatistik för sålda villor hittills i år och jämfört med 2002 års priser.

Sammanställningen visar att storstadsnära kommuner i landets västra och södra delar haft den allra snabbaste prisökningstakten.

75 procents ökning i Skåne
Runt Malmö, i Skåne län, har det genomsnittliga kvadratmeterpriset ökat med hela 75 procent de senaste fem åren. I Göteborgs närhet, i Västra Götalands län, har priserna stigit med 65 procent, medan motsvarande ökning i Stockholms län stannar på 44 procent.

Men priserna i Stockholmstrakten ligger fortfarande i en egen division. Där kostar en kvadratmeter villa ungefär 27 000 kronor, medan priset ligger på 16 000 kronor i Skåne och 15 000 i Västra Götaland.

Utöver kraftiga prisökningar på över 80 procent på semesterorter som Åre och Båstad har prisökningarna varit störst i boendekommuner på väg upp, till exempel Ale, Svedala och Eslöv.

I Ale utanför Göteborg har bättre kommunikationer och nybyggen höjt ortens status och i till Eslöv flyttar barnfamiljerna från Malmö och Lund sedan villarpriserna där ökat i konkurrens med danska köpare.

Stora skillnader
Men skillnaderna mellan kommuner med samma pendlingsavstånd till city är fortsatt stor. Från Stockholms central kan man åka tåg 45 minuter och komma fram till orter som Strängnäs och Flen. Skillnaden är att villan i Strängnäs kostar nästan dubbelt så mycket per kvadratmeter.

Nya snabbtåg eller kommunala investeringar får små effekter om orten upplevs som trist.

Göran Cars, professor i regional planering vid KTH, har studerat utvecklingen i Mälarregionen.

– Det handlar hela tiden om attraktivitet. Du kan ha en ort som knyts till Stockholm till exempel genom en bra infrastruktur, men om orten upplevs som tråkig händer i princip ingenting med priserna, säger Göran Cars.

– Om du däremot har en ort som är attraktiv och den blir en alternativ bosättningsort, ja då kommer priserna klockrent att sakta men säkert öka. Och om det är en ort som har en positiv image, som människor tror kan erbjuda dem livskvalitet, då går det blixtsnabbt.

Kenneth Jonsson vill sälja lägenheten i Stockholm och flytta ut på landet. Han oroar sig inte för en trist ålderdom.

– Varför ska man bo här? De har inte mer att erbjuda här än på landet. Jag springer inte på teater varje dag, säger Kenneth Jonsson.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista