Tranor hotas av plastkorkens utbredning

Det blir allt mer ovanligt med vinkorkar av riktig kork. Och det här är en trend som inte är så lyckad för miljön. Bland annat riskerar stora delar av det svenska tranbeståndet att bli utslaget om de spanska och portugisiska korkeksodlingarna försvinner.
På systembolaget tror man att den riktiga korkeks-korken aldrig helt kommer att försvinna. Men det är ändå så att allt fler viner säljs med plastkorkar. Lite grovt räknat är var tionde vinflaska som säljs i dag försluten med plastkork. Och samtidigt säljs runt hälften av allt vin i dag inte alls i flaskor utan i papplådor. Världsnaturfonden varnar nu för att det här kan bli ett miljöproblem ända uppe i Sverige. För om inte korkeksodlarna i Spanien och Portugal har råd att hålla sina odlingar igång försvinner inte bara ett uråldrigt hantverksyrke, utan också ett helt ekosystem med gles hagmark och ofta flera hundra hundra år gamla korkekar. En plats där till exempel alla de tranor som varje år häckar i Sverige tillbringar sina vintrar. – Frågan är om det finns några andra lämpliga miljöer för dem att övervintra i, säger Michael Löfroth som är våtmarksexpert på världsnaturfonden.
Pär Edberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".