I Höganäs fann miljökontoret utländska arbetare i husvagnen.

Bostäder för gästarbetare kollas sällan

Miljökontoren i hälften av landets kommuner inspekterar sällan eller aldrig bostäder för utländska gästarbetare. Det visar en granskning som P1:s Kaliber gjort.

Att utländska arbetare som bärplockare och byggjobbare i Sverige ibland bor i hälsofarliga, smutsiga och trånga lokaler, är något som bland andra Höganäs i Skåne och flera kommuner i Västerbotten uppmärksammat.

– Jag såg förfallna husvagnar som hade presenningar på taket för att det läckte igenom, säger Maria Fänge, miljöinspektör i Höganäs.

– Någon husvagn såg ut som att den skulle falla sönder helt och hållet, den var tätad med tygtrasor. Man tror inte att det är riktigt sant.

Oanmälda inspektioner
När miljökontoret i Höganäs i somras gjorde oanmälda inspektioner av bostäder på trettio platser där det fanns utländsk arbetskraft, så fann de både bra bostäder och ren misär.

Projektet i Höganäs var unikt, att systematiskt kontrollera bostäder för tillfällig arbetskraft. Fänges kollega Hans Nilsson tror att det ser likadant ut på andra håll i landet.

– Vi tror inte att det är bättre eller sämre i någon annan kommun i vårt land än det är här i Höganäs, säger Hans Nilsson.

Hälften inspekterar aldrig eller sällan
Miljökontor i drygt 200 svenska kommuner har svarat på Kalibers frågor om gästarbetares bostäder. Hälften uppger att de aldrig eller sällan inspekterar bostäder för gästarbetare.

Många skriver att de inte vet vad kommunens gästarbetare bor, och att de inte har tid och pengar att bedriva uppsökande verksamhet.

I var sjunde kommun har inspektörer sett oacceptabla bostäder för utländska arbetare de senaste två åren. Det handlar till exempel om bärplockare som bor i källare med gallerförsedda fönster och byggarbetare i lagerlokaler utan vatten och värme.

Mörkertalet stort
Men mörkertalet är av allt att döma stort. Både arbetsgivare och arbetstagare har intresse av att hålla nere kostnaderna, och få har intresse av att anmäla.

Helena Kirsch arbetar i ett projekt som länk mellan polska byggnadsarbetare och fackförbundet Byggnads.

– Det sista jag sprang på var när ungefär 19 personer skulle laga mat på två plattor. De jobbade kanske 12-timmarspass. De här killarna menar ju oftast att de har det bra, och de sväljer allt för att inte stöta sig med arbetsgivarna och bli hemskickade, säger Helena Kirsch.

Svårt hindra
Migrationsminister Tobias Billström anser att det är svårt att stoppa detta.

– Kommunernas ansvar för de som finns där, är en viktig fråga. Men man får inte glömma bort att EU-medborgare, som stannar i Sverige i tre månader, inte behöver registrera sig. Då är det svårt att göra något, säger migrationsminister Tobias Billström.

Det låter på dig som det kommer att fortsätta att vara som nu?

– Jag tror att man ska matcha de problem, som finns med lagar och föreskrifter. Men människors fria val är det väldigt svårt att säga att de är fel, säger Tobias Billström.

Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se

Kristina Hedberg
kristina.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista