Moderat oenighet om flyktingars boende

Att asylsökande fritt kan bosätta sig var de vill i Sverige orsakar strid inom moderaterna. Partiledningen vill inför partistämman om två veckor behålla systemet med eget boende, men flera moderater i Skåne säger nej.

– Jag inbillar mig att när man startade med detta så var meningen att man skulle kunna skaffa sig ett eget boende. det är inte så det har blivit. Man flyttar ofta in hos någon annan och man får väldigt svåra förhållanden. Det visar sig både i skolresultatet och i stökigt klimat i centrum i Landskrona, säger Tutti Johansson Falk, kommunalråd i Landskrona och ombud på stämman.

Anja Sonesson, oppositionsråd i Malmö håller med.

– Jag utgår för hur effekterna ser ut i Malmö. Här får det inte positiva effekter. Det bidrar till att folk flyttar in i lägenheter där det redan bor väldigt många människor. Det är väldigt dåligt, framför allt för barnen, säger Anja Sonesson.

Rätt att välja fritt
Moderater i Skåne har länge klagat på att asylsökande söker sig till exempelvis Malmö och Landskrona, trots att det är svårt att för dem att få egen bostad och jobb där.

Asylsökande har sedan mitten av 90-talet rätt att ordna eget boende. Många väljer att leva hos släktingar i stället för på Migrationsverkets boenden i områden, där det är lättare få jobb.

Flera Skånemoderater vill nu slopa rätten att ordna eget boende, men moderaternas partiledning verkar inte lyssna.

I förslaget till nytt handlingsprogram, som debatteras på partistämman om två veckor, står det att flyktingar ”ska ges möjlighet att välja eget boende”.

Akuta problem
Tutti Johansson Falk i Landskrona är kritisk.

– Då förutsätter jag att man ser över systemet och gör det till ett bidrag för eget boende, inte ett bidrag för ett boende hos någon annan, säger hon.

Enligt justitiedepartementet ska regeringen i höst dra igång en utredning om systemet med eget boende.

Migrationsminister Tobias Billström vill inte ha någon kommunarrest, men utesluter inte att systemet behöver ändras.

Att utreda och sedan ändra lagen tar tid. Det har inte Skånekommunerna, enligt Anja Sonesson.

– Vi har ett akut problem just nu. Vi tål egentligen inte att vänta på utredningar och effekter av en god jobbpolitik. Vi behöver åtgärder just nu, säger Anja Sonesson, moderat oppositionsråd i Malmö.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista