”Krig förödande för USA:s ekonomi”

USA fortsätter att utöka sina militära styrkor vid Persiska viken. Ytterligare 17.000 soldater har fått order att bege sig till området. Sedan tidigare finns 65.000 soldater vid Persiska viken och i Turkiet. I ett uttalande i på nyårsaftonen sade USA:s president George Bush att en attack mot USA från Saddam Hussein eller anhängare till honom skulle få allvarliga följder för USA:s ekonomi. (Ekot)
– Mitt viktigaste uppdrag är att garantera säkerheten för det amerikanska folket, sa president Bush när han kommenterade uppgifterna från Vita huset på nyårsafton om att ett krig mot Irak skulle kosta USA motsvarande 500 miljarder kronor. Det är visserligen en betydligt lägre siffra än i tidigare beräkningar, men i försöken att övertyga en tveksam amerikansk allmänhet, som om inte annat befarar att ett krig skulle få katastrofala följder för USA:s ekonomi, ville presidenten peka på att en terrorattack också skulle bli förödande för ekonomin. Bush upprepade att en Saddam Hussein med tillgång till massförstörelsevapen är ett hot mot det amerikanska folket. Trots att Bush samtidigt uttryckte en förhoppning om en fredlig lösning på konflikten fortsätter alltså ordkriget mellan Bagdad och Washington. Den irakiske hälsovårdsministern Mubarak sa att FN-sanktionerna som infördes mot Irak efter Kuwait-invasionen för mer än tio år sedan kostat 1,7 miljoner irakiers liv. Ministern anklagade USA och Storbritannien för att stoppa medicinsk utrustning som behövs i landet. Samtidigt har USA trappat upp försöken att få irakiska soldater att göra uppror och själva störta Saddam Hussein, den senaste tiden har hundratusentals flygblad spritts över Irak med både hot och propaganda. Amerikanska centralkommandot har också använt arabiskspråkiga radiosändningar från bland annat grannländerna för att nå ut med sitt budskap till den irakiska befolkningen i allmänhet och militären i synnerhet.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".