Fler Malmöungdomar rapporteras till socialtjänsten

I Malmö satsar kommunen och polisen på ett gemensamt åtgärdsprogram för att komma åt ungdomsbrottslighet. Alla ungdomar som anses vara i riskzonen, ska anmälas till socialtjänsten.

Det handlar inte bara de ungdomar som redan är kriminella utan också exempelvis deras syskon och kamrater.

– Vet att det finns en svans efter kriminella förebilder. Det är den svansen vi vill åt, säger Stefan Sintéus, som är chef för kriminalpolisen i Malmö.

Finns det inte en risk för att man stämplar dem som kriminella?

– Det ska inte vara så. Syftet med allt detta är att de aldrig ska bli kriminella utan att vi med gemensamma krafter uppmärksammar dem. Vi är väl medvetna om att det finns en risk att syskonen tar efter den äldre, säger han.

Programmet omfattar tio punkter.

Förutom att ungdomar i riskzonen ska upptäckas tidigare ska man också exempelvis minska tillgången på droger och få bort de kriminella ledargestalterna från gatorna.

Punktmarkeras
De ungdomar som begår flest brott ska punktmarkeras och specialgranskas, så att de antingen kan dömas eller placeras i familjehem.

Det handlar också om förbättrade promenadstråk, bättre belysning och hårdare beskärning av buskar, så att fler kan vara ute och verkligen se vad som händer.

Liknande projekt pågår också i Stockholm, säger Stefan Sintéus.

I Malmö har det planerats länge. Det finns inget direkt samband med den senaste veckans våldsdåd bland unga.

Tidigt ingripande
Men de visar tydligt vad som kan hända om man inte ingriper tidigt, säger Malmöpolisen.

– Den senaste tidens händelser får säkert en del ungdomar att tänka till. Det är viktigt att det diskuteras i skolor och i de miljöer där ungdomar finns, säger Stefan Sintéus.

På det sättet kan det som hänt ha något gott med sig?

– Ja, till slut kan det ha det. det har varit en del samlingar i Malmö där man diskuterat det på gator och torg. Det är positivt att man tar tag i frågorna och vågar diskutera det, säger chef för kriminalpolisen i Malmö Stefan Sintéus.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista