Exbefäl kritiserar USA:s krigföring i Irak

USA:s tidigare befälhavare i Irak, Ricardo Sanchez, riktar skarp kritik mot Vita husets Irakpolitik. USA:s strategi kommer aldrig att leda till framgång, sa Sanchez vid en pressträff på lördagen.

– USA:s insatser i Irak är katastrofalt misslyckade, säger den tidigare befälhavaren Ricardo Sanchez, som tycker att Bush-administrationen nu måste ta ansvar.

Ricardo Sanchez förde befälet över de amerikanska trupperna i Irak år 2003 till 2004, men tvingades avgå efter fångskandalen vid Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad.

Trots att Sanchez friades i utredningen, blev han något av en symbol för skandalen.

Stoppad karriär
Hans befordran till general stoppades och Sanchez är numera pensionerad med vissa konsultuppdrag för försvarsdepartementet Pentagon.

Under sin tid i Irak var Sanchez lojal mot Bush-administrationen.

I dag säger den pensionerade befälhavaren att han redan 2003 hade invändningar mot den amerikanska strategin, men att han stannade kvar av hänsyn till sina underlydande.

Ensidigt militärt
Sanchez menar att Vita huset satsat för ensidigt på militära insatser i Irak och inte tillräckligt på att bygga upp och stabilisera det irakiska samhället.

– Det amerikanska ledarskapet präglas av inkompetens, säger han, och beskriver det fyra och ett halvt år långa kriget i Irak som en mardröm utan slut.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista