Omröstning om EU-grundlag stötesten för valsamarbetet

Miljöpartiet kan få problem med EU-frågan, om man strävar efter att samarbeta med socialdemokraterna inför nästa val. Partiet vill ha en folkomröstning om den nya EU-fördraget, men det är socialdemokraterna emot.
 

En folkomröstning är viktig, säger miljöpartisten och riksdageleamoten Ulf Holm.

– Hela processen när man startade EU-konstitutionen handlade om att man skulle få EU närmare människorna. Nu undviker man att fråga vad människorna tycker om försölaget. Det är allvarligt och det är därför som vi i miljöpartiet vill ha en folkomröstning om förslaget. Vi tror inte att det är rätt väg att gå för EU, säger Ulf Holm.

På miljöpartiets kommundagar, som pågår i Göteborg, upprepade Peter Eriksson sin och partistyrelsens linje att man vill få till stånd ett samarbete i första hand med socialdemokraterna inför valet år 2010.

På flera viktiga områden kan det bli svårt att enas. Det handlar enligt Peter Eriksson till exempel om synen på småföretagande, om delar av skolpolitiken och också om synen på EU:s nya konstitution.

– Vi skiljer oss ganska mycket åt i den frågan. Socialdemokraterna vill, som de borgerliga partierna, driva igenom förändringarna, som innebär att EU får ännu mer makt och mycket makt flyttas från Sveriges riksdag. Det tycker vi inte är bra. Det stärker varken demokratin eller de viktiga globala frågorna, säger språkröret Peter Eriksson.

Nästa vecka tar EU:s regeringschefer ställning till det nya fördraget.

Om frågan fortfarande är aktuell inför valet 2010, blir det en knivig fråga för miljöpartiet och socialdemokraterna.

– Hittills har den borgerliga regeringen sagt att man vill ha ett beslut i riksdagen ganska snabbt, men skulle den här frågan inte vara avgjord innan 2010, är det en svår förhandlingsfråga mellan oss. Det är det ingen tvekan om. Vi vill ha en folkomröstning, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".