Regeringskris förvärrar läget i Sudan

Våldet i Darfur i Sudan är inte den enda kris i landet som oroar omvärlden. I veckan lämnade södra Sudans största parti regeringssamarbetet, eftersom man anser att regeringsparterna i norr inte har uppfyllt villkoren i fredsavtalet från år 2005.

Det var i torsdags som södra Sudans största parti SPLM kallade tillbaka sina ministrar från landets samlingsregering, eftersom man inte anser att regeringspartiet NCP har uppfyllt sin del av fredsavtalet.

Fredsöverenskommelsen från 2005 satte stopp för det 22 år långa inbördeskriget mellan det muslimska norra Sudan och södra Sudan, som är huvudsakligen kristet. Kriget skördade omkring två miljoner människoliv.

Den stora stötestenen i fredsavtalet gäller landets oljeinkomster och den oljerika provinsen Abyel, som ligger mitt emellan nord och syd.

Ännu har inte nordsidan dragit tillbaka sina trupper från Abyel, samtidigt mobiliserar södra Sudan.

Organisationen International Crisis Group säger att utvecklingen i Abyel är avgörande för om Sudan kommer att förstärka freden eller återgå i krig.

Organisationen anser att Abyel borde bli en avmilitariserad zon och säger att regeringspartiet NCP bryter mot fredsavtalet.

Det internationella samfundet sluter nu upp.

EU:s utrikesministrar kommer på måndag att gemensamt uppmana regeringen i Sudan och södra Sudan att genomföra överenskommelserna i fredsavtalet. Liknande uppmaningar kommer från FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon.

Och USA:s utrikesministerium kräver också att både sidor omedelbart drar tillbaka sina trupper från gränsen mellan nord och syd.

Samtidigt fördömer USA den senaste tidens upptrappning av våldet i Darfur.

En regeringskris i landet komplicerar situationen inför de planerade fredssamtalen om Darfur den 27 oktober.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista