Ryssland förbjuder OSSE att verka i Tjetjenien

Ryssland förbjöd på onsdagen den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE att verka i Tjetjenien. Ryssland anser att OSSE blivit partiskt för tjetjenerna och att organisationen försöker spela en alltför aktiv roll för att få slut på kriget.
OSSE är en av få internationella organisationer som varit kvar i Tjetjenien, men förhandlingarna mellan regeringen i Moskva och OSSE om organisationens mandat har kört fast och nu har den ryska sidan förklarat att från och med idag får OSSE inte ha permanent närvaro i Tjetjenien, men får tydligen genomföra tillfälliga besök. OSSE spelade en viktig roll under första kriget 1994-96 då man lyckades medverka till att få slut på striderna. Även under det nuvarande kriget har organisationen delvis försökt ha samma roll men irritationen på den ryska sidan har bara växt. OSSE har åtskilliga gånger kritiserat Moskvas Tjetjenien-politik och Moskva har svarat med att OSSE blivit pro-tjetjenskt och inte förstår realiteterna i kriget mot terrorismen. I de senaste förhandlingsrundorna har ryssarna begärt att OSSE bara ska ägna sig åt rent humanitär verksamhet med resultat att förhandlingarna bröt samman och Moskva förbjuder OSSE att verka i Tjetjenien. En åtgärd som innebar en allvarlig markering från rysk sida mot hela Europa. Exakt vad som kommer att ske med verksamheten är ändå inte klart. Vid organisationens högkvarter i Wien verkar man mena att sista ordet inte är sagt och att det ännu kanske går att förhandla fram ett nytt mandat för OSSE i Tjetjenien.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".