Hundratusentals liter diesel smugglas till Sverige

De låga priserna på diesel i Finland har gjort att svenska bilister varje år smugglar hundratusentals liter bränsle över gränsen mellan Haparanda och Torneå. Svenska staten och svenska mackar går miste om stora intäkter. Finansdepartementet hoppas nu på att EU-kommissionen ska sätta stopp för smuggeltrafiken, genom påtryckningar på finska staten, rapporterar programmet P1 Konsument.
Det finska dieselpriset är närmare hälften av det svenska, under fem kronor litern. Det tillkommer en avgift till finska staten, men den hoppar många över och chansar på att klara sig undan bränsleprov i finska tullen. Egentligen handlar det om tre kategorier smugglare: De som tankar direkt i tanken och struntar i den finska avgiften, de som tankar i dunk och för över utan att betala skatt i den svenska tullen och så de som handlar på hemmaplan, av transportörer. Så här i vintertid är isvägarna många och risken att ertappas än mindre. För de svenska mackarna är konsekvenserna stora. Tomas Juntti jobbar på Statoil i Haparanda: – Givetvis tappar vi volym, säger han. Ungefär 25 procent försvinner. De svenska myndigheterna är väl medvetna om smuggeltrafiken. Problemet är att finska staten inte tar ut skatten direkt vid pumpen, något som blivit en fråga för EU-kommissionen. – Min förhoppning är att Finland kommer att förbjudas att ha ett sådant här förfarande, säger Claes Ljung, statssekreterare på finansdepartementet. Följden skulle bli ett kraftigt höjt pris på diesel i Finland, med minskad smuggling som följd, säger Claes Ljung.
Monica Elfström, P1 Konsument
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista