Skärpt ton mellan presidentkandidater

I USA hårdnar tonläget mellan presidentkandidaterna. I delstaten Iowa, där det viktiga första valet i nomineringsprocessen hålls i början av nästa år, vägrade de två ledande demokraterna, Hillary Clinton och Barack Obama att komma till samma möte trots att båda tackat ja.

– Folk undrade, var är Barack Obama egentligen och jag sa till slut att förmodligen är det här rummet lite för litet för att rymma de båda samtidigt. Det säger demokraten Shurley Daniels och hon tror att det kommer att hårdna ordentligt mellan de båda kandidaterna framöver i Iowa.

Både Clinton och Obama hade tackat ja till en festmiddag i en stor sal i Iowas största stad Des Moines där båda också skulle hålla tal tillsammans med ytterligare några kandidater.

Obamas stol tom
Clinton var där när middagen började klockan sex, men Obamas stol stod tom och timmarna gick. Men när Clinton hållit sitt tal och försvunnit dök Obama upp och höll sitt.

– Det är lite barnsligt nästan säger Katie Read och jämförde det med två barn som inte kan hålla sams i en sandlåda.

Men det som hände mellan Clinton, som nu leder opionionsmätningarna även i Iowa bland demokrater, och Obama är en tydlig bild av att tonläget skärps mellan dem samt trean John Edwards liksom den gör mellan toppkandidaterna på den repulibkanska sidan.

De senaste veckorna har Obama framförallt anklagat Clinton för att understödja bushadministrationens krigsretorik mot Iran och på den republikanska sidan har kandidaten Mitt Romney gått hårt åt sin republikanske kollega Rudy Guiliani i bland annat skattefrågan.

Negativ kampanj kan slå tillbaka
Men professorn i statskunskap vid Drake University i Des Moine, Arthur Sanders säger att alltför stora inslag av så kallade negativa kampanjer, alltså när man smutskastar motståndaren, kan slå tillbaka på den kandidat som använder sig av det. Speciellt i det här skedet när det är så många kandidater att välja mellan.

– Visst, säg att John Edwards får ner Clintons siffror med en sådan taktik, det kan lyckas, men det kommer att slå tillbaka mot honom eftersom många inte gillar negativa kampanjer och då kan de välja en tredje kandidat istället, säger Arthur Sanders.

Daniel Alling, Des Moines i Iowa
daniel.alling@sr.se